Sundventilatsiooni vale paigaldus võib olla lõhnade leviku üheks põhjuseks. Foto: John-Mark Smith / Unsplash
Nipid
25. november 2019, 05:16

LUGEJA KÜSIB | Mida teha, kui naabrite toidulõhnad imbuvad minu magamistuppa? (31)

Toidulõhnad on ikka isuäratavad, aga mitte siis, kui need imbuvad naabrite juurest sinu magamistuppa! Mida sellises olukorras teha, vastavad tehniline konsultant Lembit Ida ja Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Lõõride vale seadistus
Üks peamisi põhjuseid, miks naabrite juurest lõhnu imbub, on sundventilatsiooni lõõride vale seadistus. Lõõrid peaksid ventilatsioonikorstnas olema sõltumatud ehk igal korteril on tarvis oma lõõre õhu väljavooluks ja normikohaseks õhuhulga seadistamiseks väljatõmbeplafoonidega. Kui seda pole võimalik saavutada ehk ühel väljatõmbekanalil on mitu korterit, tuleks paigaldada ka tuletõkkeklapid. Need aitavad vältida tulekahju korral ka tule levikut korterite vahel. Köökide puhul, kus köögikubud on ühendatud ühisvoolsesse ventilatsioonilõõri, peavad neil olema ka tagasilöögiklapid, mis väldivad sama lõõriga ühenduses oleva korteri toidulõhnadele ligipääsu.

Ära ühenda kubu ventilatsioonilõõri!
Sama oluline on köögikubudel õige õhu väljavool, mis peaks minema eraldi ventilatsioonilõõri. Juhul kui köögis on ainult üks selline, ei tohi köögikubu ühendada ventilatsioonilõõri ja sellele peaks saama paigaldada vahetatava söefiltri. Ainult nii ladestub lõhn ja rasv filtris õhu ringlemisel läbi köögikubu. Kõik see on vajalik, et köögis poleks halba lõhna ja toimiks õhuvahetus ka siis, kui inimene köögist lahkub ja köögikubu välja lülitab.

Otsides lahendust
Enne kurjalt naabrite uksele koputamist võiks mõelda, kas nad on üldse kursis, et sigaretisuitsu või praadimislõhnad ka teie tuppa levivad? Seejärel võiks uurida, kas elamu teistelgi korteritel on sama probleem. Kui halbade lõhnade leviku põhjused on selgeks tehtud, siis tuleks hakata probleemi ühiselt lahendama. Abiks saavad selles olla nii korteriühistu kui haldaja.