Liigne ülekaal võib põhjustada kassile erinevaid terviseprobleeme.Foto: Pexels.com
Kodu ja Aed
20. veebruar 2019, 13:59

Oi, ei! Meie kass on paksuks läinud!

Ümar karvakera diivanil peesitamas on küll meeldiv vaatepilt, ent kui kohevate karvade asemel teeb kassi ümaraks ülekaal, on see terviseprobleemide allikas.

Ülekaal ja haigused käivad ka loomadel käsikäes ning see pole just selline paar, mida sooviks enda lemmikule. Ülekaal on kassile ohtlik ja lühendab tema eluiga, sest põhjustab raskeid haigusi, näiteks diabeeti, südame- ja liigesehaigusi, aga ka muid tüütuid hädasid, nagu põiekivisid ja kõhukinnisust. Liialt ümaral kassil on sageli ka nahaprobleemid, sest paks kiisu ei paindu hästi, et oma karvkatte eest hoolt kanda.

Kontrolli kassi kaalu

Kõige paremini teeb vahet loomaarst, kas korpulentne kass on ülekaaluline või jässakas, kuid ka lihtne kodune test annab vastuse.
1. Kas tunned paitades kassi selgroogu ja ribisid? Normaalkaalus kassil pole neid näha, küll aga on need kerge puudutusega tuntavad.
2. Kas kass saab hästi diivanile? Halb märk on see, kui kass end vaevaliselt diivanile ja sealt alla lohistab.
3. Kas tal on energiat? Kui noor kass sinu entusiastlike katsete peale mängida vaid silmi pööritab ja raskelt ohkab, võib see viidata liigesevalule või kehvale võhmale, mis kaasneb üleliigse kaaluga.

Teel ideaalkaalu poole

Täiskasvanud kassi ideaalne kehakaal on see, mille ta saavutas kasvades 8.–12. elukuu vahel. Kui sa seda numbrit enam-vähem tead või mäletad kassi välimust sel perioodil, võiks see olla siht, kuhupoole pürgida.
Kuna kass on väike loom, peab lisakilodega sõbra kaalulangus toimuma tasapisi. Nädala või paariga teda ideaalvormi kindlasti ei saa. Teekond peab olema sujuv, nii et kass ei tunnetaks vähenevat toidukogust ega langeks stressi! Vaev oma lemmiku tervise heaks tasub end kuhjaga ära, sest saad vastutasuks rõõmsa ja reipa karvase sõbrakese ning veeta tema seltsis rohkem toredaid aastaid.

Pane kass dieedile nii!

Kass suudab saleneda ainult oma peremehe abiga. Selleks on olulised kolm sammu.
1. Kaalu kassi kord nädalas või kuus ja kirjuta saadud tulemus üles. Nii näed, kas pingutad õiges suunas või pead midagi muutma.
2. Anna talle spetsiaalset dieettoitu. Kõige kindlam viis kassi päevast kalorinormi vähendada on spetsiaalse dieettoiduga, mida müüakse loomakliinikutes. Selle energiasialdus on madal, samas annab see kiiresti täiskõhutunde. Tähtis on ka see, et toidu kogust on lihtne reguleerida. Seda tuleb kindlasti teha, sest ilma kindla toidunormita ei võta paljud kassid üldse kaalust maha. 
Toidupoodides müüdavad light-toidud on tavatoidust küll natuke lahjemad, kuid ei sobi sihipäraseks kaalulangetamiseks.
Tavatoidu kogust radikaalselt vähendades saavutad selle, et kass kõnnib näljasena ringi ja nõuab süüa. Varem või hiljem keegi pereliikmetest murdub ja annab talle midagi. Nii päevast päeva.
3. Tõsta tasapisi füüsilist aktiivsust. Kassi füüsilise koormuse suurendamine nõuab kassiomanikult püsivat ja teadlikku kassi liikuma meelitamist. On palju täiskasvanud kasse, keda on väga raske mängima motiveerida kas huvi puudumise või vahel ka mõne kaasuva haiguse tõttu. Igal juhul on ka kõige agarama kassiga vaja palju vaeva näha, et ta liikudes oma kehakaalu langusele kaasa aitaks.

Kass toidu orjuses

Põhjusi, miks ülekaalulisi kasse on viimasel ajal järjest rohkem, aitab mõista loomaarst Janne Orro.

Osa kasse on kompulsiivsed sööjad. Kassidel soovitatakse hoida kuivtoit kogu aeg saadaval, sest nad söövad väikeste koguste haaval päevas mitu korda. Nii ei ole aga võimalik toita kasse, kellele söömine on kinnisidee. Selline kass peab ülekaalu vältimiseks või kaalu vähendamiseks sööma paar-kolm korda ööpäevas, sest muidu ei ole võmalik tema söödava toidu kogust mõõta ja piirata.
Kassitoidud on maitsvad. Tehnoloogia areneb ja valmistoidu tootjad töötavad kogu aeg selle nimel, et kassitoit oleks kassidele võimalikult meeldiv. Selle tagajärg on sageli ülesöömine.
Kassid liiguvad vähe. Toakasside füüsiline koormus on väga madal ja kui loomaomanik ei näe ekstra vaeva, et lemmikut jooksutada, võib tõusta looma kehakaal.
Loomaomaniku teadmatus. Vahel mõtleb loomaomanik paksu kassi toidukoguse piiramisele liiga hilja või ei tule selle pealegi.
Loom on haige. Osal kassidel tõuseb kehakaal mõne haiguse pärast. Ülekaalu põhjustavad näiteks liigeseprobleemid, sest kassil on valus liikuda ja ta proovib ebamugavat tegevust vältida.

Võta appi moodsad lahendused!

  • Taimeriga toidudosaator. Kui sa ei saa ise kassile toitu 3–4 korda päevas ette anda, kasuta spetsiaalset taimeriga toidudosaatorit
  • Kaval toidukauss. Kiirsööjate puhul aitab spetsiaalne nipiga toidukauss, mis takistab õgimist.