Hoolitse oma madratsi eest. Foto: Unsplash.com
Kodu ja Aed
12. oktoober 2021, 11:00

MAGA NAGU KUNINGAS | Voodimadrats vajab regulaarset puhastamist

Kui sa ei puhasta oma madratsit regulaarselt, võivad seal kergelt oma pesa teha tolmulestad ning elutseda halvad bakterid. Jagame sulle häid nippe, kuidas hoida madrats koguaeg puhas.

Selleks, et sinu madrats ei saaks enda sisse soovimatut tolmu ega plekke, on kõige olulisem kasutada kattemadratsit. Lisaks sellele, et kattemadrats muudab ka magamise mugavamaks, on selle eemaldatavat katet hea pesumasinas pesta. Igaksjuhuks järgi kindlasti kasutusjuhendit. 

Head nipid, et sinu madratsi eluiga kestaks kaua

·      Lase madratsil vahepeal hingata. Selleks eemalda madratsilt padjad, tekid, lina ja kattemadrats. Seda on hea teha siis, kui plaanid pikemaks ajaks kodust ära minna. Nii saab sinu madrats vahepeal hingata.

·      Keera madratsit ümber. Hea oleks madratsit keerata ümber iga kolme kuu tagant. Alati, kui seda teed, puhasta madrats ka tolmuimejaga. Jälgi, et tolmuimeja otsik oleks puhas.

·      Eemalda halb lõhn. Madratsisse kipuvad imbuma kõik meie kehavedelikud ja see võib tekitada ebameeldiva lõhna. Seda saad eemaldada näiteks söögisoodaga, mida võid raputada madratsile ja siis tolmuimejaga ära imeda.

·      Ole hoolas plekkidega. Eemalda kõik plekid koheselt või jälgi pidevalt madratsit, et seal poleks plekke, sest mida kauemaks nad sinna jäävad, seda raskem on neid sealt eemaldada.

Väldi neid vigu

·      Kui teed kodus remonti või kolid, siis jälgi, et madrats oleks alati oma õiges asendis. Ära murra seda kokku ega rulli.

·      Hoia madratsit alati tasasel pinnal, muidu ta kaotab oma õige kuju.

·      Ära luba oma lastel madratsil hüpata, see võib teha madratsi sees olevad vedrud katki.

Kuidas eemaldada madratsilt levinuimaid plekke

Veri. Võta appi kuiv ja puhas riidest lapikene ning külm vesi. Hõõru plekki või hoia seda pleki peal, kuni plekk kaob. Teiseks võimaluseks on kasutada soodat, mida võiksid segada väikese koguse veega, et moodustuks pasta. Hoia seda plekil.

Uriin. Kasuta sama meetodit, mis vereplekiga, ehk võta appi kuiv lapp ja külm vesi. Peale seda proovi teha segu äädikast ja veest, kanna see plekile, lase natukene toimida ja kuivata. Uriini lõhnast saab lahti soodat kasutades.