Kindlasti peab jätkama ka aialindude toitmist.Foto: Manfred Richter, Pixabay
Kodu ja Aed
24. veebruar 2019, 15:02

Aed igatseb aedniku kätt! Puud vajavad hoolduslõikust ja kevadised tööd planeerimist

Vaikselt valgemaks muutuvate ilmadega annab lootust, et kevad tuleb peagi. Päikeselisematel päevadel oleks nagu juba õhus kevade hõngu.

 

Alusta puude hoolduslõikusega
Võta viljapuude ja marjapõõsaste hoolduslõikus ette veebruari lõpus, kui temperatuurid on nulli lähedal ega ole ohtu karmideks öökülmadeks.

Tee seda nii:
1. Desinfitseeri enne tööriistad alkoholiga. Kontrolli, et need oleksid piisavalt teravad, sest muidu on oht haiguste levikuks.
2. Lõika puudelt kindlasti ära vanad kahjustunud, murdunud ja üksteisega risti kasvavad oksad.
3. Kärbi viljapuudel kõrgustesse kasvavad oksad, sest neile kasvab vähe vilju ja neid on sealt üsna tüütu korjata.

 

Kui alustad ettekasvatamist
Mitmed nutirakendused hõlbustavad tööd aednikul, kes hakkab taimi aknalaual ette kasvatama.

  • LuxMeteri rakendusega on lihtne mõõta, et taimehakatiste kasvulaval oleks piisavalt valgust – kindlasti 1000 lx. Seda vajavad taimed vähemalt kaheksa tundi päevas.
  • Sun Locator Lite’i äpp määrab aias täpselt valguse ja varju asukohad. See tuleb eriti kasuks siis, kui oled hiljuti uude kohta kolinud ning veel täpselt ei tea, kuhu varjud langevad ja kus on aias kõige päikeselisem paik.
  • Moon & Garden muudab biodünaamilise aianduse austaja elu lihtsamaks. Praktilise disainiga rakendus aitab jälgida kuuseise ja annab teada, millal on parim aeg seemnete külvamiseks, okste lõikamiseks või saagikoristuseks.

 

Valmistu kevadeks

Varu seemneid. Vaata üle eelmistest aastatest jäänud seemnevarud ja mõtle, mida juurde vajad. Välismaalt seemneid tellides tasub mõelda ühishanke peale. Mõned ettevõtted saadavad suuremad seemneostud lausa tasuta kohale.
Tee ka midagi teisiti, näiteks too põnevaid «tuuli» köögiviljaaeda ootamatut värvi juurikatega. Vahvad on kollased peedid ‘Burpees Golden’, lillad porgandid ‘Purple haze’ ja rohelised redised ‘Green luobo’.

Jälgi peenramaad. Kui ilmad lähevad väga vesiseks, jälgi, et peenrad ei muutuks suurteks lompideks. Vajadusel kaeva väikesi kraavikesi, et liigne vesi ära juhtida.

Vaata üle kasvuhoone. Jälgi, et raske lumi ei koguneks kasvuhoone katusele. Klaasid võivad raskuse all puruneda.