Ole oma madratsi suhtes tähelepanelik. Foto: Foto: Unsplash.com
Sisustus
18. veebruar 2021, 12:44

Kas teadsid? Sinu magamisasend reedab, millist madratsit vajad

Madratsit valides põrkavad paljud vastu mõtet, mille põhjal oma eelistus kujundada. Vahel on vaja selle tarvis esitada endale kiired kontrollküsimused. Saadud vastused näitavad paljude madratsite vahel kätte õige otsa.

Millises asendis sa magad?

·       Selili magajale sobib pigem jäik madrats. Selles asendis on kehakaal jaotatud terve voodi ulatuses ja selg saab vajaliku toe.

·       Kõhuli magaja võiks eelistada keskmise jäikusega madratsit, mis kohaneb täielikult magaja kehakuju ja kaaluga. Kõige sobivam madrats on selline, kus pehmus ja jäikus on hästi omavahel kombineeritud. Selline madrats on mugav ja tagab suurepärase toe seljale.

·       Külili magaja madrats olgu pehmem, mis kaitseb õlgu, puusi ja jalgu. Liiga jäiga madratsi peal magamine võib häirida vereringet ning seetõttu ollakse öösel sunnitud end tihti pöörama ja uut asendit otsima.

Kas jagad kellegagi voodit?

Paarilisega ühes voodis magades on oluline, et madratsil külge keerates ei tajuks seda kõrvalolija. Nii peaks valima madratsi, mille vedrustused on sõltumatud ja ühe liigutamine ei mõjuta teist. Kahekesi voodis olles sobivad hästi poroloon-, mäluvaht- ja pocketehk taskustatud vedruplokiga madratsid.

Kas kannatad selja- ja kaelavalude käes?

Kui mitte, siis palju õnne – võid teha valiku kõikide meelismadratsite vahel! Selja- ja kaelavalude puhul on aga oluline, et madrats pakuks head toestust või kohanduks keha järgi. Sellist abi pakuvad kookos- ja mäluvahtmadratsid, aga ka tugev poroloonmadrats.

Kas kipud magades higistama?

Põhi- ja kattemadratsid on polsterdatud ja kaetud erinevate materjalidega, mida võib laias laastus lahterdada naturaalseteks ja sünteetilisteks. Inimene, kes kipub magades higistama, peaks eelistama kindlasti naturaalseid: suvisel ajal on selleks hea puuvillavooderdus, talvisel perioodil villane. Katteriiete puhul jälgi ka, et need tagaksid termoregulatsiooni ja hea mikrokliima.

Kas oled ülekaaluline?

Üldine soovitus on, et kergemad inimesed võivad kasutada igat tüüpi (sh ka pehmemat) ja suurema kehakaaluga inimesed jäigemat madratsit. Nii on kindel, et magamisase ei vaju liigselt ära. Ülekaalulistele soovitatakse jämeda vedruga, lateks-, mäluvaht- ja poroloonmadratseid.

Kas sul esineb allergiaid?

Kuna voodid kipuvad ikka tolmu koguma, on oluline, et allergikute madratsid oleksid oma olemuselt materjalist, mis ei laseks tolmulestadel paljuneda ja ei oleks muul moel ärritavad. Sellised on mäluvaht-, poroloon- ja kookosmadrats.