Foto: PantherMedia/Scanpix
Tehnika
25. veebruar 2019, 18:40

Märgid, mis näitavad, et su pesumasin on otsi andmas (2)

Pesumasin peaks tegema meie elu lihtsamaks, mitte keerulisemaks. Kuid mingil hetkel hakkab pesumasin siiski tujutsema – see mitte ainult ei jäta pesu mustaks, vaid võib koguni need katki rebida. Millised märgid annavad mõista, et pesumasin on hinge heitmas ning tuleb plaani võtta selle asendamine?

Lekked

Kui näed masinast vett lekkimas, tähendab see, et pesumasinal on tõsine tehniline probleem. Vesi võib masinast lekkida näiteks siis, kui sõltumata pesu kogusest trumlis kasutab masin tavalise koguse vett. Selline viga esineb tavaliselt vanematel masinatel.

Probleemi lahendamiseks pööra tähelepanu sellele, kui palju pesu trumlisse paned – sinna peab jääma ruumi ka riiete väänamiseks. Kui aga probleem püsib, tuleks kontrollida pesumasina tagust voolikukinnitust.

Müra

Ideaalis võiks ainus pesumasinast kostuv heli olla märguanne, et pesu on valmis. Kui aga näed, et masin praktiliselt põrkab omal kohal ja väljutab erinevaid hääli vaatamata režiimile, siis peaksid uurima, kas masina jalad hoiavad seda tasakaalus.  Kui see ei vähenda müra ja liikumist, võib viga olla mootoriarmatuuris või trumlis. Enne kui viid pesumasina parandusse, uuri välja, palju see maksma läheb – sageli võib uue masina ostmine osutuda soodsamaks.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Haisvad riided

Kui riietel on pärast pesu kopituslõhn, võib see tähendada, et pesumasina isepuhastusfunktsioon ei tööta korralikult. Kopituslõhn võib olla ka märk hallitusest masina sees. Enne kui kiirustad uut masinat ostma, tee olemasolevale pesumasinale põhjalik puhastus – puhasta pesuvahendi sahtel ning eemalda kogu mustus, mis on kogunenud kummitihendi vahele.

Vanus

Kuigi uue põlvkonna pesumasinad võivad tänu invertermootorile vastu pidada kuni kümme aastat, peaksid hakkama uuemate mudelitega tutvuma pärast pesumasina kaheksandat kasutusaastat.
Mida vanemaks pesumasin saab, seda rohkem võib hakata esinema tehnilisi probleeme ning seda kallimaks muutuvad varuosad.
Masin ei täitu korralikult veega, lekked – need on vaid mõned probleemid, mis näitavad masina kulumist. Oluline on ka see, et uuemad pesumasinad kasutavad oluliselt vähem elektrit ja vett ning neil on lühem pesu- ja loputustsükkel kui vanematel masinatel.

Ülejäänud nelja märki loe portaalist kodus.ee.