Pane paprikad juba kasvama!Foto: Foto: Unsplash.com
Kodu ja Aed
27. veebruar 2019, 12:00

Põhjalik õpetus, kuidas seemnetest paprikaid või tomateid kasvatada

Nüüd on parim aeg külvata seemned ja panna näiteks tomatid või paprika kasvama. K-rauta jagab väärt juhiseid selleks.

Loe mida ja mis tingimustes külvata:

1. Tomatiseemned.
 Nende seemnete idanemistemperatuur on 20-25 kraadi. Istikute kasvatamisel tuleb hoida kasvupinnase sobivat temperatuuri, mis peaks olema mitte alla 16 kraadi. Tomatiseemned idanevad 4-6 päeva jooksul ning tärkamise järel tuleks istikuid kaitsta otsese päikesevalguse eest ja alandada mõneks ajaks temperatuuri, kuni 14-16 kraadini. Ümberistutamiseks peavad istikud olema 30-35 cm kõrgused ning peaks olema 7-8 lehte ja esimene õiekobar. 


2. Paprika- ja baklažaaniseemned. Nende seemnete idanemistemperatuur on 23-26 kraadi. Kasvupinnase temperatuur peaks olema mitte alla 16 C. Seemned idanevad 7-10 päeva jooksul. Paprika ja baklažaanid ei armasta ümberistutamist mistõttu on parem külvata seemned turbatabletti või -potti, mille saab hiljem koos taimega suuremasse kasvupotti ümber tõsta. Seemned tuleks potti külvata 2 kaupa ning hiljem nõrgem istik ettevaatlikult eemaldada. Seemnete idanemistemperatuur peaks olema 20-25 kraadi. Tärkamise järel hoidke neid 4–5 päeva jahedamas (16–18°). Istikud on pikeeritavad, kui neile on kasvanud 2 pärislehte. Ümberistutatud istikuid tuleb kaitsta otsese päikese eest. 


3. Selleri- ja porru seemned.
 Nende kahe seemned idanevad aeglaselt mistõttu tuleb istikute saamiseks sellerit külvata veebruari keskel ja porrut veebruari lõpus või märtsi alguses. Selleriseemned tasuks enne külvi valada üle kuuma (40-50 kraadise) veega, et pesta maha idanemist pidurdavad õlid. Optimaalne temperatuur selleri idanemiseks on 18-25 soojakraadi. Paaril esimesel idanemisjärgsel päeval on soovitatav seemneid hoida veidi madalamal temperatuuril, et idud muutuksid tugevamateks. Juurselleri istikute pikeerimisel on väga oluline, et need istutataks sama sügavale, kui need olid enne, ainult siis võib oodata head juurselleri saaki.

Allikas: K-rauta.ee