Foto: Joe Dudeck / Unsplash
Kodu ja Aed
15. jaanuar 2021, 06:35

Mida teha, kui metsloomad on viljapuid näksinud?

Oma viljapuuaeda inspekteerides võib märgata, et kitsed ja jänesed on näksinud noori õunapuid. Mida sellisel puhul teha vastab Ülle Pekk, Juhani Puukooli viljakultuuride tootejuht.

Tee nii:

  • Metsloomade tekitatud tüvekahjustuste ravimiseks on kõige parem kasutada viljapuudele mõeldud pookevaha ja haavapeitsi.
  • Narmendavad kooreosad tuleks terava noaga sirgelt ära lõigata ja kogu haav vaha või peitsiga katta. Nii vaha kui ka peits pidurdavad tüve kuivamist, mis saab alguse lahtisest närimishaavast. Samuti saab selle abil vältida haigustekitajate sattumist püütuvesse.
  • Kitsed puukoort ei söö, mistõttu kahjustavad nemad peamiselt võrast väljaulatuvaid oksi, närides neid lihtsalt lühemaks. Selliste kahjustuste puhul tuleks näritud kohti kääridega korrigeerida ja teha puule uus kujunduslõikus.
  • Kõige ohtlikumad on jänese näritud haavad, sest need on tüves ja sügavamad.
  • Tüvekahjustuste puhul kehtib reegel: mida varem need avastada ja neid ravida, seda parem. Seetõttu võiks ka talvel oma viljapuid kontrollida, et tekkinud haavadele kiiresti määret panna. Kui jätta ravimine kevadesse, mil puhkevad pungad ja taim tarbib aktiivselt vett, kuivab kahjustunud tüveosa väga kiiresti ja võib saada puule saatuslikuks.