Vaata üle, mis sinu aias toimub!Foto: Foto: Unsplash.com
Kodu ja Aed
27. veebruar 2019, 10:10

Tee neid aiatöid märtsis

Märts ongi käes, selleks, et miski aias tegemata ei jääks, alusta juba varakult. Siin on nimekiri töödest, mida sa unustada ei tohiks. 

Lõika puid ja põõsaid. Vali selleks aeg, kui väljas on soojakraadid. Lõika ära kõik vanad ja elujõuetud oksad. Vaata üle ka viljapuud ja marjapõõsad. Väldi seda, et lõigates jääks alles oksatüükad, sest seal võivad hakata elama kahjurid. Kui lõikad ilupuid, siis vii end enne kurssi liigi iseärasustega ja millist lõikust ta vajab.

Tee puuvõra hõredaks. Sageli on meie viljapuud liiga madala võraga. Raske on niisuguste puude alt vilju kätte saada, samuti puudealust korras hoida. Kindlasti peaks madalamad oksad olema kõrgemal kui pool meetrit, siis on mugav puudealust võra hooldada. Kui tahame kvaliteetseid vilju, peaks võra olema lõigatud üsna hõredaks, et toitu ja valgust jätkuks ka võra seespoolsetele viljadele. 

Vaata üle istikud, kui märkad, et mõni on talvega üles tulnud, siis vajuta see mulda tagasi.

Kata osad puud ja põõsad varjutuskangaga. Kuigi kevadine päike ei tundu nii intensiivne nagu suvine päike, on see siiski piisavalt ere, et teha puudele ning põõsastele liiga. Kõige suuremat tähelepanu pööra nendele puudele ja põõsastele, mis on istutatud eelmisel aastal.

Tee ring kasvuhoones. Vaata üle, mida talv sinu kasvuhoonega on teinud, korrasta seda ja värskenda mulda. Kui sul kasvuhoonet pole, aga sooviksid seda osta, siis nüüd on õige aeg hakata kasvuhoonet valima.

Vaata üle aiatööriistad. Nüüd on õige aeg hakata vaikselt aiatööriistu korrastama, kui muruniiduk vajab hooldust spetsiaalses kohas, vii see hooldusesse. Õlita, terita ja paranda tööriistad.

Külva. Hea aeg selleks, et külvata külvikasti seemneid, näiteks: paprikas, tomat, basiilik.

Hea aeg, et krookusi istutada. Kui maa on tahenenud, saad maha panna kevadlillede, näiteks krookuste, lumekuppude, nartsisside ja tulpide sibulad. Pea meeles, et need lilled õitsevad aga alles järgmisel aastal. Kui pistad mulda sügiskrookuste sibulad, tärkavad need septembris ja oktoobris.

Vaata üle ka toataimed. Istuta ja väeta, kärbi kolletunud lehti ja kuivanud oksi ning vaheta muld välja. Kasta kaktuseid ja sukulente.