Ahjumaks sibula, paprika ja õunaga.Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
9. märts 2019, 00:01

Maks maksab vähe, aga annab palju (4)

Maksapasteet või maksakaste on esimesed ajatud road, mis maksa kohta meelde tulevad. Ometi on sellest supertoidu nimetusele pretendeerivast toiduainest võimalik teha üsna palju erinevaid ja mitmekesiseid roogi, olgu see siis supp või pirukas, vorm või suflee. Kindlasti on kvaliteetne maks maitsev ka lihtsalt praetuna või grillituna, maitseandjateks vaid sool ja pipar.

Maksapasteet või maksakaste on esimesed ajatud road, mis maksa kohta meelde tulevad. Ometi on sellest supertoidu nimetusele pretendeerivast toiduainest võimalik teha üsna palju erinevaid ja mitmekesiseid roogi, olgu see siis supp või pirukas, vorm või suflee. Kindlasti on kvaliteetne maks maitsev ka lihtsalt praetuna või grillituna, maitseandjateks vaid sool ja pipar.

Maks on suhteliselt soodsa hinnaga ja kergesti kättesaadav tooraine. Kuigi süüa saab enamiku loomade maksa, on levinuimad veise-, kana-, pardi-, lamba- ja seamaks. Hea õnne korral võib turult või tuttavalt lihunikult saada talle- või vasikamaksa. Maitse ja õrna konsistentsi poolest peetaksegi parimaks viimaseid. Samasse maitseklassi võiks arvata ka linnumaksa.

Veisemaks oma tihkema konsistentsi ja rikkalikuma maitsega on sobiv paljude roogade valmistamiseks. Soodsamasse hinnaklassi kuuluv seamaks kuulub hinnangute kohaselt maitserivi lõppu, sest sel võib olla veidi mõrkjas maitse.  

Maksa tuleb toiduks valmistada võimalikult värskelt – kuna maksas on rohkelt verd, siis kipub see kiiresti riknema. 

Edasi lugemiseks: