Seemnest tasub ettekasvatada nii lilli kui köögivilju.Foto: Daniel Hjalmarsson, Unsplash
Nipid
10. märts 2019, 17:27

Seemned ootavad mulda pistmist: head nipid, kuidas ise istikuid kasvatada

Seemnest taimede kasvatamine on tõeliselt mõnus tegevus, mida tasub proovida ka aianduskaugel inimesel. Paari kuu jooksul on põnev jälgida, kuidas mullast pistavad pea välja taimetõusmed. Maitsetaimi saab söögilauale noppida üsna pea, aedviljadega peab rohkem kannatust olema.

Alustamiseks vajad:
erineva suurusega potte, kassette, külvikaste
seemneid
kergkruusa, et hoida niiskust
istutus- või külvimulda
katmiseks vermikuliiti või liiva
pihustit taimede kastmiseks
taimesilte, et märkida, kuhu mida istutasid
taimepottide katmiseks kaasi või katteloori, et õrnu taimi soojas hoida

Vali õiged taimed

Eesti tingimustes vali kasvatamiseks varajased ja külmakindlad sordid, sest ilmale väga loota ei saa. Mõnel aastal tuleb kevad hiljem või üllatab varajane ja külm sügis. Taimevalik sõltub ka sellest, kus kavatsed neid kasvatada. Kasvuhoone annab kindlasti parema võimaluse taime kasvuaja pikendamiseks võrreldes avamaaga.
Oma väikese tarbeaia saad kujundada ka rõdule. Head mänguruumi annavad sel juhul eri värvi ja kõrgusega taimed, samuti sordid, millel on põnev viljakuju ja erinev valmimisaeg.
Kuna sordiaretus aina jätkub, tuleb igal aastal juurde ka uusi põnevaid sorte, mida katsetada. Seega ole julge ja vali juba äraproovitud sordi kõrvale ka midagi uut.

Millal seemned mulda panna?

Taimede ettekasvatamiseks õige aja saad arvutada välja selle järgi, millal peaksid taime kasvukohale istutama. Soovitatav külviaeg on kirjas ka seemnepakil.
Seemne külvist kuni kasvukohale istutamiseni kulub enamasti:

  • tomatil 50–60 päeva
  • paprikal 50–60 päeva
  • baklažaanil 50–60 päeva
  • kapsal 30–35 päeva
  • salatil 20–25 päeva

Seemnepakil jälgi kindlasti ...
säilivusaega. See võiks olla vähemalt aasta, sest siis saad järele jäänud seemned järgmisel kevadel ära kasutada.
taime kõrgust ja värvi. Nii tead, kas taim sobib sinu peenrasse või rõdukasti.

Kuhu seemned külvata?

Väikesekasvulised maitsetaimed võib külvata potti. Pikeerimisega pole vaja nende puhul vaeva näha. Toreda Tootsi-aia saad, kui külvad ühte potti erinevat sorti või värvi maitsetaimi. Kõrvitsaseemned külva kohe ühe või kahekaupa keskmise suurusega savi- või plastpotti. Sealt saad suureks kasvanud taime koos juurepalliga kohe avamaale istutada.
Ümberistutamise suhtes kapriissed paprika ja tomat külva turbatablettidesse või -pottidesse. Nii ei traumeeri sa pikeerides taimi, mille tõttu võib kasv peatuda. Kui taim on turbapotis piisavalt suureks kasvanud, piisab ümberistutamiseks vaid põhja eemaldamisest, millest juured muidu läbi ei pääse. Seemneid võib külvata ka tavalisse plastkarpi, kuhu tuleks enne põhja augud teha.

Tõusmed tärkavad

Kui oled kasutanud kiiremaks idanemiseks katteloori või plastkaant, tuleks see tõusmete tekkides eemaldada. Vähene valgus ja liigne soojus venitab taimed välja.
Turbatablettides kasvanud taimed tuleks ümber istutada suuremasse potti, kui neil on 1–2 pärislehte. Kassetis kasvatatud tomatid, paprika, baklažaan, kurk ja arbuus tuleks koos juurepalliga suuremasse potti istutada, kui taimel on 2–4 pärislehte.
Pärast taimede ümberistutamist väeta taimi 3–4 nädalat pärast nende tärkamist. Nii kiirendad taime kasvu ja kaitsed neid haiguste eest.