Mõni koer ei harjugi kodus üksi olema.Foto: Berkay Gumustekin / Unsplash
Lemmikloom
11. märts 2019, 15:00

Mida teha, kui koer üksi kodus olles ulub ja haugub? Ekspert annab nõu

Koertele ei meeldi pikalt üksi olla. Mõni igatseb pereliikme järele juba tunni pärast. Küsisime Eesti Kennelliidu atesteeritud koerte koolitajalt Kati Ernitsalt nõu, kuidas koera üksiolekut leevendada.

Miks mõni koer suudab paremini üksi olla?

See kui hästi suudab koer üksi kodus hakkama saada, sõltub eelkõige konkreetsest loomast. Mõned tõud on iseseisvamad, näiteks Kaukaasia lambakoer ja Kesk-Aasia lambakoer. Enamikul koertel on siiski vajadus olla kellegagi koos, kas liigikaaslase või inimesega. Kindlasti mängib rolli ka lemmiku vanus – täiskasvanud koera võib kauemaks üksi jätta.

Kuidas mõjub koerale üksiolek?

Pidevalt väga kaua üksi olemine võib aga mõjuda koera psüühikale negatiivselt. Loom läheb üksinda olemisest stressi ja tema keha on pidevalt pinges. Enamasti hakkavad koerad pingest vabanemiseks käituma viisil, mis inimestele ei meeldi. Selleks võib olla haukumine, ulumine, augu kaevamine, lõhkumine ning kõige ettejuhtuva närimimine. Selline käitumine ei näita looma kasvatamatust, vaid seda, et tal on mure. Äärmuslikel juhtudel võib koer hakata ka iseennast närima. Seetõttu on osades riikides seadusega määratud aeg, kui kaua võib lemmik järjest üksi olla. Eestis on koera omaette olemise aeg iga omaniku enda vastutada. Üldine nõue on see, et neljajalgse sõbra liikumisvajaduse ja distsiplineerimisega peab tegelema.

Kas on veel mõni põhjus, miks koer ei taha üksi olla?

Teine, siiski palju harvemini esinev probleem on see, et koer ei oska üksi olla või on tema keskkonnas midagi, mis teda tugevalt ärritab. Koera üksi olemist häirib müra, teda läbi aia narrivad lapsed, aga ka teised koerajalutajad, kes lasevad oma koeri ninapidi aias oleva koeraga suhtlema. Lõpuks võib koer hakata haukuma iga kord, kui näeb, et keegi möödub. Nii tekib nõiaring – haukumine meelitab ligi jalutajaid ja seetõttu ei suuda ta rahuneda.

Head nipid, kuidas muuta koera üksiolek kergemaks:

Esmalt peaks meeles pidama, et inimese tulek ja minek poleks koera jaoks liiga suur sündmus, muidu tekitab ootus liiga suurt ärevust. Kasulik on kutsikaga spetsiaalselt mitte tegeleda, kui tullakse või minnakse. Inimese tulek ja minek peab olema koera jaoks miski, mille üle tema ei otsusta. Tervitus- ja hüvastijäturituaalid ei aita koera, pigem soodustavad ärevust.

Oluline on jätta koerale üksi olemise ajaks rahustavaid tegevusi. Tema pessa võiks panna maiuseid või närimiskonte. Eesmärk on suunata koer tegevustele, mis teda rahustavad.

Mänguasjad nagu pallid või sikutusköied, millega mängitakse aktiivseid mänge, võiks silma alt ära panna. Samuti pole enne äraminekut hea mõte aktiivselt mängida.

Võimalusel võiks peremees koeraga enne äraminekut looduses jalutada, sest see on looma jaoks loomulik keskkond ja tasakaalustab lemmiku meeli. Mürarikkad linnatänavad aga soodustavad koeras ärevust. Kui jalutad oma neljajalgse sõbraga piisavalt kaua, et ta ära väsib, on tal lihtsam koju jääda.