Foto: Jernej Graj / Unsplash
Nipid
14. märts 2019, 05:50

Halb uni rikub elurütmi! Millal peaksid pöörduma spetsialisti poole?

Kui sa ei maga öösel korralikult, on sinu terve päev rikutud. Ly Voolaid, Mae Pindmaa Unekliiniku tegevjuht selgitab, millal oleks aeg küsida abi spetsialistilt.

Millal oleks õige aeg oma unekvaliteeti kontrollida?

Unehäiresse tuleb suhtuda kui terviserikkesse, mille tõttu inimene ei suuda hästi magada ega end välja puhata. Une kvaliteeti võib kontrollida igaüks, kes ei ole rahul oma une ja päevase töövõimega.

Millised on levinuimad unehäired?

Unekliinikus selgitame välja unehäire põhjuse ja võimalikud ohud tervisele ning pakume leevendust ja ravi. Levinumad unehäired on unelämbustõbi ehk uneapnoe, unetus, liigunisus, öised lihastõmblused ja ööpäevarütmihäired. Unehäire võib olla märk potentsiaalsest või juba olemasolevast haigusest.

Miks väärtuslik uni nii oluline on?

Hea uni on hea tervise alus. Uni on akude laadimise aeg ja kuna viibime unes igast ööpäevast kolmandiku, peaksime sellele osale oma elust ka rohkelt tähelepanu pöörama. Kosutav uni vähendab haigestumiste riski, mõjub hästi ametioskuste maksimaalsele väljatoomisele, lähisuhetele ja elukvaliteedile.

Kahtlusta unehäiret, kui:

  • Magad öösel piisavalt, aga oled ärgates ikka väsinud.
  • Su kaaslane kurdab, et sa norskad.
  • Tunned päeval vajadust magada.
  • Sind valdab kurnatus.
  • Sa ei jää mitmel järjestikusel õhtul hästi magama.
  • Ärkad keset ööd ega suuda enam magama jääda.

Kolm nippi, et uinumine oleks kergem

Loo unerutiin. Mine magama ja ärka iga päev samal kindlal ajal

Vaata üle magamistuba. Vii magamistoast ära kõik asjad, mis võivad und segada, näiteks tiksuv kell, surisevad või helendavad elektroonikaseadmed. Hinda ka madratsit ja patju – kas need on mugavad.

Õhtu olgu rahulik. Tee enne magama minekut rahulikke tegevusi, väldi nutiseadmeid ja muid ekraane. Vähemalt tund enne magama minekut vähendada kodu valgustust ja võta ette vaid lõõgastavaid tegevusi.