Õige suuhügieen tagab terved hambad kogu eluks. Õpeta ka lastele hammaste eest hoolitsemist!Foto: Pixabay
Nipid
15. märts 2019, 05:45

7 olulist asja, mida peaksid teadma suuhügieeni kohta (2)

Kõik teavad, et hambaarsti juures käimine võib olla väga kulukas. Mida teha selleks, et hambaauke oleks vähem ja ravimisele ei kuluks nii palju raha? Head nõu jagab Hanzadenti hambaarst dr Anna Portnova.

 

1. Miks mul nii palju auke on? Ma ju pesen hambaid iga päev!

Inimesed tõesti pesevad hambaid, kuid sageli rutiinselt ja monotoonselt, seejuures kaasa mõtlemata. Kui pesta hambaid iga kord kindla eesmärgiga need pedantselt puhtaks saada, on tulemus palju parem ja auke vähem. Sageli teen vastuvõtul patsiendi hammastest fotod, sest nendelt on hästi näha, kuidas on hambaid pestud. See aitab mõista, miks probleemid tekivad.

2. Tulen koju väga hilja, söön ja lähen siis kohe magama. Hommikul pesen hambaid aga väga korralikult. Kas sellest ei piisa?

Et hambaarsti juures ei peaks nii tihti käima ega kopsakat summat hammaste parandamisele kulutama, tuleb meeles pidada kahte asjaolu: hambaid peaks pesema vähemalt kaks korda päevas ja niiditama vähemalt üks kord päevas. Seega tuleks kindlasti hambaid pesta ka õhtuti.

3. Millal peab kindlasti hambaarsti juurde minema?

Hammaste tundlikkus, kerge valulikkus pärast söömist ja igemete veritsus on märgid, et tuleb pöörduda spetsialisti poole. Mida varem probleem avastada, seda lihtsam on seda lahendada.

4. Mu lapsed ei taha hambaid pesta. Kas seni, kuni jäävhambad puuduvad, pole hullu?

Hambaauke tuleb vältida ja parandada ka piimahammastel, vaatamata sellele, et varem või hiljem need vahetuvad. Parandamata augud on mikroobide allikad, mis ohustavad teisi hambaid ja nakatavad ka jäävhambaid.

Juba beebina tuleks lapsi harjutada suu tervise eest hoolitsema. Kõige parem on lapsele ise eeskuju olla. Kui vanem ei pööra oma hammaste tervisele piisavalt tähelepanu, ei teki ka mudilasel harjumust oma hammaste eest hoolitseda.

Parim õppimisviis on mäng. Tee oma lastele hambapesu kaasahaaravaks seikluseks. Selle jaoks on apteekides müügil eri värvi tablette, mida tuleb ühe minuti jooksul närida ja seejärel välja sülitada. Katt, mis on hammastele jäänud, värvub kas roosaks või lillaks. Tore oleks, kui ema või isa näriks koos lapsega neid tablette, et pärast seda võrrelda, kelle hammastel on rohkem kattu. See näitab kätte kohad, mis on jäänud puhastamata. Väikese harjaga konkreetsete paikade puhastamine arendab ka lapse käelist osavust.

Hambaniit on hea abivahend puhastamaks hambavahesid, kuhu hari ei pääse.

5. Kui oluline on hambapasta valik?

Hambapasta puhul on kõige olulisem selle fluorisisaldus, mis peab olema 900–1450 ppm. Sellise pasta kasutamine vähendab hambaaukude teket kuni 60%. Lastele, kes ei oska veel pastat välja sülitada, ei soovitata kasutada täiskasvanute tooteid, vältimaks selle allaneelamist ja fluorimürgistust.

6. Kas kehvad hambad on päritavad? Minu kaheaastasel lapsel on palju auke, mul endal ka.

Kindlasti mõjutab geneetika hambakoe struktuuri, aga see ei tähenda veel ettemääratult katkisi hambaid. Samas kui ebatäiuslikule struktuurile lisanduvad happeline sülg, mikroorganismid ja vale toitumine, kahjustub hambaemail kiiremini.

Väikelapse suus põhjustavad suuremat kaariese aktiivsust öösel piima täis lutipudeliga või ema rind suus magamine, kehv suuhügieen ja valed toitumisharjumused.

Kaaries, mis põhjustab hambaauke, on nakkushaigus ja levib süljega. Kui inimene on saanud kaariest tekitava bakteri, siis sellest enam lahti ei saa. Kas sellest tekib edasi hambaauk, on igaühe enda teha.

Sündides ei ole lapse suus kaariest tekitavaid mikroobe, need saab ta imikuna kogemata oma pereliikmetelt. Hea näide on teistega lusika jagamine. Tihti «puhastatakse» lapse lutti, tõmmates see oma suust läbi, kuid sealt tuleb lapse suhu kaasa lausa bakteribukett. Seda ei tohiks teha, et hoida ära lapse nakatumine bakteriga.

7. Kas tarkusehambad peab ilmtingimata eemaldama?

Kui tarkusehambad on terved, neil esineb ainult pindmine emailikahjustus ja need ei ohusta ümbritsevate pehmete kudede ega hammaste tervist, ei pea neid ilmtingimata eemaldama. Need võivad tervena suus püsida aastakümneid. Teiseks ei tea kunagi, mida tulevik toob – võib juhtuda, et neid on kunagi hädasti vaja, näiteks suust eemaldatava proteesi fikseerimiseks.

 

Nii püsivad hambad terved

  • Pese hambaid kaks korda päevas.
  • Kasuta hambaniiti vähemalt kord päevas. Pärast söömist anna suuõõne keskkonnale aega taastumiseks. Selleks hoia toidukordade vahel vähemalt kaks-kolm tundi ja väldi näksimist.
  • Kasuta pesemiseks elektrilist hambaharja. Elektriline hari on võrreldes tavalise hambaharjaga palju efektiivsem.
  • Näri vaid suhkruvaba nätsu, mis sisaldab hambaid kaitsvat ksülitooli.

 

Kaheksa nippi lapse hammaste heaks

Tee pesemisest põnev mäng. Korraldage hammaste pesemise võistlus, et selgitada välja pere parim pesija! Sel võistlusel võidavad kõik osalejad. Auhinnaks on terved hambad!

Kasutage elektrilist hambaharja. Elektrihari on tõhusam ja kui laps on elektrilise hambaharjaga harjunud, ei karda ta ka hambaarsti masinaid.

Öö pole söömiseks. Ära lase lapsel magada, lutipudel või rind suus.

Niit on tähtis. Õpeta varakult last hambaid niiditama. Vajadusel palu seda teha hambaarstil. Alguses on palju abi hambaniidi hoidjast.

Käi kontrollis. Iga kuue kuu tagant tuleks käia hambaarsti juures hambaid näitamas. Ka piimahambad vajavad ravi.

Kommipäev kord nädalas! Koguge kõik nädala jooksul saadud kommid kokku ja sööge neid ainult ühel päeval nädalas, näiteks pühapäeval.

Kontrolli pärast pesu. Kui laps peseb ise oma hambaid, kontrolli, kas need said puhtaks, näiteks kas suhu on jäänud toidujääke või kattu hammastele. Selle jaoks võid appi võtta ka katutabletid.

 

Hambapesu meelespea

Kaks korda päevas kaks minutit. Pese hambaid hommikul enne sööki ja õhtul pärast viimast toidukorda. Pea õhtul söömise järel väike paus, umbes 30 minutit, ja pese hambad alles siis. Selle ajaga taastub suu keskkond, mis on pärast söömist happeline, muutes emaili pehmemaks. Kui kohe pärast söömist hambaid pesta, võid harjamisel hambaemaili kahjustada.

Kasuta pehmet hambaharja. Pehmed harjased hoiavad ära liigse hambakoe kulumise tugeval harjamisel, mis on omane nii mõnelegi tugevale inimesele.

Lastele oma hambahari. Väikestele sobivad väikese peaga hambaharjad, et saaks paremini eemaldada kattu ka raskesti ligipääsetavatest kohtadest.

Pese õigesti. Hambaid pestes hoia hambaharja nagu pliiatsit. Nii saavad hambad puhtamaks. Kui hoiad harja rusikas, on surve hammastele palju nõrgem.

Õige nurgaga. Hoia hambaharjapead nii, et harjased oleksid suunatud 45kraadise nurga all igeme vakku ja hambakrooni vastu, puhastades samal ajal nii mälumispinda, hamba külge kui ka igemevagu.