Nõudepesumasin võib panni jäädavalt ära rikkuda.Foto: Niki Nagy / Pexels
Nipid
17. september 2021, 06:00

LUGEJA KÜSIB | Kas potte ja panne tohib pesta nõudepesumasinas?

Kiire elutempo ja mugavus on toonud paljudesse peredesse nõudepesumasina, kuhu kipuvad pärast õhtusööki rändama ka pannid ning potid. Kas see on tark mõte, selgitab Tanel Hagel, kodukaupade poe Apelsin ostujuht.

Kindlasti mitte!

  • Üldse ei tohi nõudepesumasinasse panna malmist potte ega panne, sest need lähevad sedasi rooste.

  • Paljudel nakkumisvastase kattega pannidel ja pottidel on küll masinpesu lubav märge, aga kui eesmärk on tagada nende võimalikult pikk eluiga, soovitavad spetsialistid sellest siiski hoiduda. Nõudepesuvahend võib pannide nakkevastaseid pindu kahjustada ehk aja jooksul need maha pesta. Kahjustused tekivad ja süvenevad reeglina aja jooksul.

Svamm, nõudepesuvahend, sooda?

Ka käsitsi pestes võiks vältida pannidel nõudepesuvahendite või muude puhastusainete (nt sooda) kasutamist, sest pikapeale rikuvad need pinda samamoodi nagu masin. Juhul, kui tegu on väga raskete kõrbemisjälgede või parkivate kastmetega, võib potte ja panne nõudepesumasinas pesta, kuid vahendit lisamata. See ei pruugi küll tagada kõige puhtamat tulemust, kuid aitab mustuse lahti loputada.

Kõige targem on teha nii:
Pane pärast pottide-pannide kasutamist neisse soe vesi, mis leotab lahti toidumustuse. Pärast tühjaks kallamist pühi pann majapidamispaberiga kuivaks. Nii püsivad potid ja pannid kõige kauem kasutuskõlblikud.
Küll aga võib nõudepesumasinas julgelt pesta terasest toiduvalmistamisanumaid, millel puudub lisakate.