Plekieemaldamisega diivanilt tasub olla ettevaatlik, et kangast ei rikuks.Foto: Designecologist/Pexels.com
Nipid
18. märts 2019, 15:00

Oh, õudust! Diivanil on inetu plekk

Ilmselt on kõik rinda pistnud ebameeldiva plekiga pehmel mööblil. Selle eemaldamine võib olla paras peavalu. Küsisime spetsialistidelt, kuidas nemad plekke eemaldavad!

Ehkki puhastusfirmad soovitavad esimese asjana kutsuda koju puhastusspetsialisti, võtab enamik perenaisi ise pleki eemaldamise ette. Mida kiiremini reageerid, seda tõenäolisemalt selle eemaldamine õnnestub!

 

Kui plekk on värske

1. Esimene abivahend nii tekstiilist, nahast kui ka vildist diivani puhul on tavaline hästi vett imav puhas käterätik, köögi- või tualettpaber. Vajuta või tupsuta plekk võimalikult kuivaks, liikudes servadest keskkoha suunas. Kindlasti ära nühi plekki!

2. Proovi värsket plekki eemaldada külma veega. Soe ja kuum vesi ei sobi, sest see viib pleki sügavamale kanga kiududesse. Kindlasti ära kasuta puhastamiseks nõudepesukäsna, sest selles võib olla mustus, mis teeb pleki hullemaks.

3. Järgmisena lähene plekile nõrgalt aluselise puhastusaine lahusega niisutatud lapiga.

 

Kui plekk on juba kuivanud

1. Katseta poevahendit. Esmalt vaata üle, kas diivanikattel on lubatud vesipesu. Kui on, võib plekke eemaldada veebaasil tehtud puhastusvahenditega.

Poodides on saadaval palju spetsiaalseid vahendeid kõikvõimalike plekkide eemaldamiseks. Reeglina teevad need kõik oma tööd korralikult. Paremaid tulemusi võid oodata vedelatelt pesuainetelt, mis mööbli kattekangasse korralikult imenduvad ja kangakiududesse kinnitunud mustuse lahustavad. Sellisel juhul on aga miinus, et mustust ei saa välja loputada, vaid lihtsalt hajutada. Keemia, mis jääb materjali sisse, võib tekitada allergiat. Oluline on vältida diivani liigselt pesuainega märjaks tegemist. 

Enne diivanile kandmist loe puhastusaine kasutusjuhendit ja proovi seda diivanil kohas, mis ei paista väga silma, näiteks tagaküljel või alumisel äärel.

2. Kasuta pesumasinat. Pleki tekkimisel vaata, kas määrdunud esemelt on võimalik tekstiilist katet lukkudega eemaldada ja pesumasinas pesta. Ära karda kanga kahjustumist, sest pehme mööbel on tehtud vastupidavast materjalist. Temperatuur võiks olla 40 kraadi.

Pea aga meeles, et liigne pesemine ja tsentrifuugimine pole materjali hea väljanägemise huvides kasulik. Pane katted patjadele alati peale niiskelt – muidu võivad need kokku tõmmata ega mahu enam!

3. Rendi spetsiaalne tekstiilipesur. See on hea masin, sest samal ajal pritsib see materjali pealmistesse kihtidesse vett ja imeb selle sealt ka välja. Spetsiaalse pesuriga pestes on ilusti näha, kui must on diivanist välja imetud vesi. Rendihind on enamasti 25–30 eurot ööpäev.

4. Kutsu koju teenusepakkuja. Kuna pakkujaid on palju, on ka nende puhastusviisid ja puhastamiseks kasutatavad vahendid erinevad. Enne tellimist uuri, milliste vahenditega nad mööblit pesevad. On ka firmasid, mis kasutavad ökoloogilisi puhastusvahendeid.

Arvesta sellega, et puhastatud mööblieset ei saa umbes 8 tundi pärast pesu kasutada, sest see on niiske. Puhastusteenuse hinnad on alates 35 eurost, sõltuvalt eseme suurusest ja määrdumuse astmest.

Kas plekk tuleb maha?

Cleansmart Eesti OÜ puhastusspetsialist Toomas Jürgens tõdeb, et see, kas plekieemaldus õnnestub, sõltub paljudest asjadest, eelkõige kanga materjalist ja töötlusest. «Mida naturaalsem on kangas ja värv, seda raskem on plekkidest vabaneda,» selgitab ta. «Kui kangal on väga suur taimse kiuosakaal, tekivad kanga- ja värvikahjustused lihtsasti, nii et mõnele kangale võib inetu randi

jätta ka puhas vesi. See on üks põhjus, miks ei pruugi plekkide eemaldamine õnnestuda,» ütleb Toomas välja valusa tõe. See selgitab ka, miks just madratsitelt on raske plekke eemaldada – nende valmistamiseks kasutatakse võimalikult naturaalseid ja nahasõbralikke materjale.

Ise pleki eemaldamine on alati riskantne, hoiatab ta, sest plekk võib valesti eemaldades hullemaks minna.

Mida teha spetsiifiliste plekkidega?

Marjad. Eemalda marjad ettevaatlikult ja tupsuta üleliigne vedelik puhta imava lapiga ära. Oluline on mitte hõõruda ega vedelikku laiali ajada. Seejärel lahusta 1 sl nõudepesuvahendit kahe klaasi külma veega, pane lapile vahendit ja tupsuta kergelt, kuni plekk loodetavasti kaob.

Küünlarasv. Kui diivanile tilgub küünlarasva, aseta selle peale kohe jääkuubikukott, et rasv tekstiili sisse ei imenduks. Eemalda vaha siis, kui see on täiesti tahke.

Veri. Tupsuta plekk kuivaks ja eemalda see võimalikult kiiresti jääkülma veega. Kui plekk ei kao, lisa külmale veele veidi soola.

Diivani igapäevane hooldus

Diivanit võiks regulaarselt puhastada tolmuimejaga, kasutades selleks tekstiilimaterjalidele mõeldud otsikut. Iga päev tuleks raputada ka diivanipatju. Kahepoolselt kasutatavaid patju oleks hea kord paari nädala jooksul ümber pöörata, et need kuluksid ühtlaselt.