Kevadel vajab organism pikast talvest turgutamist. Selleks sobivad hästi kase- ja vahtramahl.Foto: Lisa Johnson / Pixabay
Nipid
25. märts 2020, 06:24

MAHLAD JOOKSEVAD! Miks kase- ja vahtramahl nii tervistavad on ja kuidas neid koguda?

Aeg on puude mahlad valla lasta ja neist tervist ammutada! Siin on olulisemad vastused, mida enne mahla kogumist peaksid teadma. 

Millal peaks puult mahla koguma? 

Hea aeg mahla võtmiseks on just märtsikuus. Vahtramahla saab siis, kui ööd on veel külmad, aga päev näitab plusskraade. 

Miks vahtra- ja kasemahl nii kasulikud on? 

Mõlemad mahlad sisaldavad suurel hulgal vitamiine ja mineraalaineid, mis aitavad organismi puhastada, leevendavad kevadist väsimust ja annavad kuhjaga jõudu. Kasemahla on nimetatud ka nooruse saladuseks, selleks tuleks kasemahlaga nägu pesta. Kasemahl parandab lisaks puhastamisele ja jõu andmisele ka tervist, näiteks leevendab liigesevalusid ja vererõhuga seotud probleeme. 

Kuidas mahla koguda? 

Kasemahl:

  • Eelista puud, mis ei kasva suures linnas ja kus pinnas pole saastunud. Puu peab olema vähemalt 20 cm diameetriga täiskasvanud ja terve. Puu tüvele ei tohiks päike paista.

  • Vali sobiva mõõduga puur ja akutrell ning puuri puu sisse 2-3 cm läbimõõduga auk. Olenevalt puu vanusest peaks see olema 3-7 cm sügav. Jälgi, et auk ei läheks liiga sügavale. Võta lähedusse ka anum mahla kogumiseks.

  • Pärast mahla kogumist sulge auk punniga. Kui sa seda ei tee või puurid augu liiga sügavale, võib puu pärast mahla kogumist ära kuivada.

Vahtramahl:

  • Vali samasugune puu nagu kasemahla puhul.

  • Puuri auk, mille diameeter on umbes sõrme suurune. Auk võiks olla 5 cm sügavusel.

  • Mahla kogumiseks on heaks abiks plastikust voolik või puhas metallist toru.

Kuidas mahla säilitada? 

Kasemahla võid panna külmikusse, kus see püsib värskena umbes nädala. Kui soovid veel kauem säilitada, võid panna ka sügavkülma. Vahtramahl kahjuks nii kaua ei säili. See on värske vaid paar päeva ja kindlasti peaksid hoidma seda külmas. 

Hea teada!

Ühest kasepuust võib kevade jooksul saada kuni 150 liitrit mahla. Vahtrapuu annab umbes ühe liitri mahla päevas.