Väikese tarbeaia saab luua ka terrassile ja rõdule. Foto: Photo by Annie Spratt / Unsplash
Kodu ja Aed
26. märts 2021, 05:41

Tee oma rõdust imeline miniaed! Istuta konteineritesse köögivilju, maitsetaimi ja lilli

Selleks et oma tarbeks kasvatada köögivilju ja maitsetaimi ei pea olema suurt peenramaad. Erinevaid kääbussorte saab edukalt kasvatada ka rõdule või terrassile sätitud konteinerites.

Häid soovitusi rõduaia loomiseks jagab Kadri Tulev, maheseemned.ee.

Juurviljade kasvatamiseks on enamasti vajalik sügavam konteiner, et juurtel oleks ruumi kasvamiseks. Näiteks vajavad paprikad ja vürtspaprikad enda ümber rohkem ruumi ja suuremat potti. Selleks sobib vähemalt 30cm läbimõõduga pott või ampel. Samuti tahavad paprikad valgust, seepärast ei tasuks taimi väga tihedalt kokku panna. Paprikad hindavad väga ka lisavalgust.
Hästi mugav on rõdul kasvatada näiteks sibulaid, sest nemad sügavat konteinerit ei vaja, vaid piisab laiast kausist.

Rõdul saab kasvatada ka tomatite kääbussorte. Ühte umbes 30cm läbimõõduga amplisse mahub kaks või kolm amplitomatit, mis tuleks istutada 45-kraadise kaldenurgaga.  Pea meeles, et rõdutomatit ei kärbita ega eemaldata ka külgvõsusid.

Amplitaimede eest hoolitsemine

Oluline on teada, et amplites ja konteinerites kuivavad taimed kiiremini, seega peab neid kastma iga päev. Arvestada võiks ka taimede kastmiseelistustega, nt tomatile meeldib hommikune kastmine. Katsu mulda ja väldi selle põhjani kuivamist. Vajadusel kasta suure kuumaga mitu korda päevas. Võid proovida ka erilisemaid kastmislahendusi, näiteks ampli põhja mulla alla panna beebidele mõeldud mähe, mis niiskust hoiab.

Konteineris kasvavad taimed tahavad kindlasti tihedamat väetamist, kuna neil on vähem kasvuruumi. Tomatile tuleks väetist panna iga 7–10 päeva tagant.

Anna rõduaiale värvi söödavate lilledega!

Istuta rõdukasti näiteks aedkannike ehk võõrasema, mugulbegoonia, rukkilill, aed-raudürt, mungalill, kirikakar, saialill, lillhernes, mustköömen. Nutikas on juurviljade juurde istutada peiulilli (Tagetes), mis hoiavad kahjurid eemal. Peiulille õied aga kuivata ja jahvata – nii saad idamaise matseaine!

Erilised sordid just rõdule

Tee oma rõdust rabavalt kaunis paik ja vali istutamiseks erilised sordid, näiteks värvilised lehtpeedid Rainbow mix, lillat värvi lehtkapsas Scarlet või värviliste rediste segu Easter Egg.

Köögiviljadest kasvavad konteinerites edukalt ka herned, oad, maasikaid (nt Temptation), tomatid (nt. kääbussort Tiny Tim). Proovi ka vürtspaprika sorte Cayenne ja Ring of Fire.