Shanti tahab ka edaspidi oma toidulaua hoida pigem tervislikuna. Foto: Foto: Martin Ahven
Uudised
22. märts 2019, 12:35

Shanti Grand Uustalu pärast nädalast veepaastu: „Tahan tekitada hea suhte toidu ja enda vahel!“ (32)

Kevad on teadagi aeg, kui ette võetakse paastumine ja mõeldakse rohkem tervisliku toitumise peale. Ka Shanti Grand Uustalu otsustas alustada kevadet just nii ja tegi läbi seitsmepäevase veepaastu. 

Shanti, miks otsustasid võtta ette seitse päeva kestva veepaastu?

Ma olin tegelikult selle peale mõelnud juba paar kuud ja tundsin, et see on mulle vajalik. Kahjuks ma ei suutnud seda kohe ette võtta ja kogusin natukene jõudu, sest alati olin kas liiga väsinud ja hõivatud või oli tulemas mõni sündmus, kus toidust keelduda oleks olnud liiga keeruline. Ühel päeval rääkisime Gowriga trennis toitumisest ja ta ütles mulle, et ma peaksin paastuma. Olin väga üllatunud, aga samas teadsin, et see on esimene märk, et pean selle ette võtma. 

Mis edasi sai? 

Uurisin lähemalt, kui pikalt peaks paastuma ja kuidas see käib. Minu jaoks oli oluline ka see, et paast ei kujutaks minu jaoks mingeid terviseriske. Seejärel võtsingi paastu ette.

Kuidas paast välja nägi? 

Paastu ajal ma seitse ööpäeva ei söönud ja jõin ainult vett. Kui nälg läks ikka väga suureks, jõin ühe tassi piparmünditeed ilma suhkru ja meeta. Esimesed kolm päeva olid kõige raskemad ja täpselt selline tunne oli nagu lugesin - nõrkus, väsimus, soov süüa. Jäin endale kindlaks ja ei murdunud. Nendel päevadel põletab keha glükoosi. Neljandast päevast edasi hakkab keha rasva põletama ja siis muutub ka enesetunne paremaks. 

Kolm esimest rasket päeva möödas, kuidas sul edasi läks? 

Mida rohkem päevi edasi, seda parem mul oli ja lõpuks oli juba nii hea, et mõtlesin, kas jätkan paastuga pärast seitset päeva. Õnneks olid mulle kogu paastu ajal toeks Gowri ja ämm Gerli. Mõlemad andsid head nõu, sest nad on varem ise sellise paastu läbi teinud. Kui tahtsin alla anda, toetasid nad mind emotsionaalselt, et suudaksin jätkata. 

Millised on tulemused pärast paastu, mis on muutunud?

Kuna mul kaalu kodus pole, siis ma ei ole kaalunud ja kaalunumbrit võrrelnud. Ausalt öeldes ega mul ei olnudki kaal eesmärgiks, kui paastu ette võtsin. Pigem soovisin lõpetada oma halvad toitumisharjumused ja ülesöömise.
Hetkel on kolmas päev pärast paastu ja tasapisi toon toite tagasi oma menüüsse. Päev pärast paastu jõin ainult värsket mahla, teisel päeval sõin puuvilja ja jõin supileent. Praegu kuuluvad minu menüüsse salatid ja küpsetatud juurviljad. Keha harjub uuesti söömisega. Kui hakata kohe peale paastu suure hooga sööma, ei reageeri keha sellele hästi. Plaanin ka edaspidi toituda tervislikult ja hoida head suhet enda ja toidu vahel.