Kui kõht taas läbi käib on sama mõnus olla kui põõnaval kassil.Foto: Darja Kolmagorova / Pixabay
Nipid
26. märts 2019, 12:49

Laisk soolestik ja kõht on kinni? 7 sammuga mõnusama elu suunas!

Kas teadsid, et veerand elanikkonnast kannatab pideva kõhukinnisuse all? Probleem vaevab rohkem naisi kui mehi ja see süveneb seoses vanenemisega. Tee oma piinlikule hädale lõpp nende 7 soovitusega!

Samm 1

Kui kõht on tihtilugu kinni ja soolestik tühjeneb harvem kui kolm korda nädalas, võibki tegu olla kroonilise kõhukinnisusega. Kõigepealt hakka rohkem vett jooma. Toidust saadud vedelikele on hea veel juua lisaks 1,5 l vett päevas.

Samm 2

Lisa oma menüüsse kiudaineid. Kõhukinnisuse käes vaevleja peaks saama iga päev toidust vähemalt 35 g kiudaineid. Kiudainerohked on täisteratooted, kuivatatud puuviljad ja pähklid.

Samm 3

Hakka kasutama linaseemneid või kaerakliisid. Viimane on kõige suurema kiudainesisaldusega toiduaine, milles on 46 g kiudaineid 100 g kohta. Lisa neid näiteks hommikuse pudru või jogurti sisse.

Samm 4

Ka korrapärane liikumine aitab kõhul hästi läbi käia. Ei ole vahet, kas jooksed, kõnnid või hüppad, peaasi, et iga päev natukenegi liiguksid.

Samm 5

Paranda asendit, et kehal oleks mugavam. Potil istudes vaata, et põlved oleksid puusadest kõrgemal. Kui pott on liiga kõrgel, võta appi väike pink, millele jalgu toetada.

Samm 6

Proovi muuta oma hommikust rutiini, mis võib sind ka kangeimast kõhukinnisusest päästa. Joo kõigepealt paar klaasi sooja vett, söö selle peale küps kiivi või kaks ja joo veel tassitäis kohvi. Seejärel alles söö hommikuputru.

Samm 7

Apteegist võid osta ka lahtisteid, aga neid ei ole kasulik pika aja vältel pidevalt kasutada. Kui probleem püsib, mine spetsialisti poole.

Allikas: ajakiri Terveys