Valede siseviimistlusmaterjalide kasutamine ja liigniiskus võivad olla vannitoas hallituse tekkimise põhjusteks.Foto: TanteTati / Pixabay
Tee ise
31. märts 2019, 05:31

Vannitaos hallitab! Kuidas sellest vabaneda? (2)

Kui märkad vannitoas hallitust, on see samal ajal hirmutav ja tüütu. Kõige rohkem kipub see pugema just silikooni sisse. Osad hallitused on tervisele ohtlikud, seega reageeri kiirelt!

 

Miks hallitus vannituppa tee leiab?

Hallitust võib märgata vannitoas just nurkades, vuugivahedes ja vahel ka laes. Selle põhjuseks on see, et vesi ei taha hästi nendes kohtades ära kuivada. Kui sellele lisanduvad veel erinevad pesemisevahendite jäägid, siis ongi hallitusel lihtne sinna tekkida. Seda kõike soodustab ka soe temperatuur.

Mida hallitusega peale hakata?

Kui oled proovinud erinevaid vahendeid, et hallitusest vabaneda, võid olla märganud, et ega need eriti ei aitagi. Tegelikult tuleks hallitusega kaetud kohta põhjalikult töödelda, näiteks silikoon eemaldada ja uus panna või kahjustunud koht üle värvida.

Hallitusseened tegutsevad kolooniatena, üks tuntumaid on hallitusseente perekond Cladosporiom. Mõned liigid on suisa tugevad allergeenid. Hallitus võib tekitada köha, peavalu ja muid hingamisteedega seotud haiguseid.

Kui asud hallitust eemaldama, siis pea meeles:

  • Loe läbi puhastusvahendi kasutusjuhend ja kasuta seda kindlasti vastavalt juhisele.

  • Kasuta kummikindaid ja kui puhastusvahend on väga tugev ka respiraatorit.

  • Hallitust eemaldades hakkavad selle eosed õhus lendlema, seepärast hoia sellel ajal ruum suletud.

  • Kasuta hallituse eemaldamiseks eraldi abivahendeid, sest need tuleks pärast ära visata.

  • Tuuluta ruume peale hallituse eemaldamist.

Kuidas saaks hallitust vältida?

Kõige olulisem on kasutada siseviimistlusel õigeid materjale, mis on mõeldud just niisketesse ruumidesse. Küsi poest nõu, milline silikoon on plaanitud töö jaoks kõige sobivam.

Liigniiskuse eemaldamiseks ruumis on võimalik kasutada ka niiskusekogujat.