Mäng on oluline ka loomadele.Foto: Maria Shanina / Unsplash
Lemmikloom
29. märts 2019, 13:46

Mängi oma lemmikuga! Nii õpib ta häid kombeid ja maandab stressi

Kas sa oled vahel mõelnud, miks mängimine sinu lemmiku jaoks nii oluline on? Siin on mõned selgitused, et oma lemmikut paremini mõista.

Lemmikute suur mänguvajadus saab alguse kutsikaeast. Mäng, eriti pesakonnakaaslastega, on looma psühholoogilisest aspektsist vaadatuna ääretult oluline. See on ka üks põhjus, miks ei tohiks loomabeebit enda peskonnast/vanematest väga varakult eraldada, sest see võib viia probleemkäitumiseni, mida hilisemas eas on ääretult raske lahendada. Üldlevinud tava on loomakesed loovutada pärast kaheksandat elunädalat, kogenud kasvatajad lähtuvad elutarkusest ning loovutavad tihti neljajalgse karvapalli isegi hiljem. Kui kasvatajal on aega looma harjutada nii erinevate asjade kui ka teiste koerte ja inimestega on ka väike kutsikas tervema närvisüsteemiga.  

Kolm põhjust, miks mängimine su lemmikule nii oluline on

Mäng õpetab kombeid. Mäng õpetab loomabeebile sotsiaalseid oskuseid. Nii teab väike loomalaps juba varakult, kui kõvasti ta mänguhoos kedagi hammustada võib (kuna vastane pistab valu tundes kiljuma). Väike loomalaps õpib ära mängukummarduse - viisaka mängimakutsumise ning valib väsinud pesakonnakaaslase asemel energilisema sõbra. Peale selle õpetab mäng ka lemmiklooma enda keha tundma, sest just tänu sellele arenevad loomakese motoorsed oskused, paraneb tasakaal ning pingutuvad lihased, mis tavajalutusel kasutust ei leiaks!

Mäng ühendab. Kas olete tähele pannud, kuidas kutsikapõlves sõlmitud sõprussuhted püsivad loomade kuldaastateni? Ka inimesega mängimine tugevdab lemmiku-peremehe omavahelist suhet. Eriti lähedaseks teevad erinevad tirimismängud, kuid neid mängides tuleb inimesel olla õrn, hoidudes järsematest liigutustest. Pesakonna omavaheline maadlemine kinnistab loomade ühtsustunnet ning aitab neil grupina paremini toime tulla.

Stressimaandaja. Mäng on miski, mis lööb lemmiku silma särama! Mängu võib kasutada isegi maiuse asemel premeerimisvahendina (töökoertel on nutsud, agilitykoertel pehmed rihmad suurepärastest motiveerimisvahenditeks). Mänguasjaga saab tuju üles ning halva kogemuse unustatud.

Hea teada! Väiksele kutsikale on väga oluline leida head mängukaaslased, kuid halva kogemuse vältimiseks tuleks esimestel elukuudel koeraväljakutest eemale hoida. Seda põhjusel, et mõned täiskasvanud lemmikud võivad olla veidi tugevama mängustiiliga, ajada kutsika nurka, teda hirmutada ning eluks ajaks halva kogemuse tekitada.

Allikas: www.petcity.ee