Kodus on küll lihtne ja odavam juukseid värvida, kuid pigem eelista seda teha juuksurisalongis.Foto: Sharon McCutcheon / Unsplash
Nipid
29. märts 2019, 14:35

Kodus juuste värvimine võib kiharaid jäädavalt kahjustada

Kodus juuste värvimine on tunduvalt soodsam, kuid kas see ka sinu tervisele hea on? Uurisime seda spetsialistidelt.

Kas juukseid tohiks ise iga kuu kodus värvida? Vastab juuksur Merit Vendla.

Ei tohiks! Miks?

  • Vale vesiniku protsent. Poevärvide koostis on selline, mis „peab” oma töö ära tegema. See tähendab seda, et vesiniku protsent on valitud selle järgi, et juuksed kindlasti värvuksid. Nii kahjustad oma juukseid.

  • Värvi muutmine on keerukas. Värvides pikka aega poevärvidega jääb värv väga sügavale juustesse. Kui tuleb järsku soov juuksevärvi muuta, siis juuksur peab selleks väga suure töö ära tegema, et kaunist tulemust saada. Protsess, et seda juuksevärvi juustest kätte saada, on nii pikk, et selle käigus juuksed kahjustuvad veelgi rohkem.

  • Juuste värvimine kodus vajab oskusi. Kahjuks ei oska paljud iseseisvalt kodus juukseid värvida. Näiteks, kui soov on ainult juuri värvida, siis värvitakse ikkagi kõik juuksed ära või viiakse ise läbi suur värvimuutus. Juuksur valib alati värvi ja vesiniku vahekorra arvestades sinu juukseid ja seda, et neid võimalikult vähe kahjustada.

Miks ei tohiks kindlasti juuksevärvi liiga kaua peas hoida? Vastab juuksur Liis Leinakse.

  • Väga kange vesinikperoksiid ja pigmendiküllane värv. Poes müüdavad juuksevärvid on väga kanged . Seda kõike selleks, et võimalikult paljudel erinevat tüüpi juustel toimuks märgatav muutus, mis on pakil olevale pildile võimalikult sarnane. Olgu sul siis loomulikult heledad või tumedad juuksed, segu on ikka üks.

  • Palju lisaaineid. Kuna poevärvides on lisaks eelpool mainitule ka palju lisaaineid, mis võimendavad protsessi, ei ole neil nn „stoppi” peal. Kui soovitatav värvi peas hoidmise aeg on ületatud, toimivad nad ikka edasi. Nii võib helepruunist väga lihtsalt saada peaaegu must- järele proovitud!

Aga mida arvab asjast City Kliiniku nahaarst Dr. Ene Mäestu?

Juuksevärv ei mõjuta ainult juukseid, vaid ka peanahka, millega kokku puutub. Meditsiinilistest seisukohast ei ole vahet, kas värvida kodus või salongis.

See on hea, siis kui…
…järgid pakendil olevat kasutusjuhendit ja ei hoia juuksevärvi liiga kaua peas.
…testid enne oma nahal juuksevärvi, kas tekib ärritusreaktsioone.

See on halb, siis kui…
…sa ei värvi juukseid vastavalt kasutusjuhendile ja hoiad värvi liiga kaua peas.
…kui sa ei testi juuksevärvi enne oma nahal või võtad ette liiga suure värvimuutuse.