Foto: Erlend Štaub
Inimesed
30. august 2020, 07:15

Tuuli Rand: Eesti disain on äge ja läheb aina paremaks!

Muusiku ja saatejuhi Tuuli Ranna jaoks on disain looming. See on kellegi teise poolt loodud idee, millesse ta on oma aega, käsitööd ja raha investeerinud, et tuua see inimesteni ning luua sellega kellelegi kolmandale rõõmu ja väärtust. Hea disain on kvaliteetne, huvitav, uudne, moodne, põneva lahendusega.

Kui palju kannad ja tarbid Eesti disaini?

Olen hakanud kodumaist disaini tarbima aina rohkem, sest see on äge ja läheb järjest paremaks. Väga lahe on kõrvalt vaadata uusi brände ning tegijaid ja jälgida nende kasvamist. 

Eriti meeldivad -  Liisu Arro keraamika, Marion Isabelle Varik, Soma Jewellery, Kirju, Tanel Veenre, SOHO by Sigrid Kuusk, New Vintage by Kris, Stuudio Nahk, Embassy of Fashion, Iris Janvier, KÄT, Gita Siimpoeg, Softrend, Oot-Oot, Kaissu, Bole floors, Tarmo Luisk lambid jne.

10 ägedamat disainieset, mis sul kodus on?

1) Gita Siimpoja, Martin Saare, Aivi Raja ja ühe fänni tehtud maalid minust, igaüks neist on joonistanud selle erinevatel aastatel minu sünnipäevaks.

2) Olla ehe käevõru “Alati mu südames”, mille elukaaslane kinkis naistepäevaks. 

3) Helene Vetiku disainitud WINDY BEACH plaat, mis oli mu esimene debüütalbum ning mulle väga oluline ning näe, Eesti disain. Olime sellega isegi nomineeritud kuldmunal ja Helene käekirja ma usaldan väga. 

4) Vanatädi poolt kootud punase-musta triibuline vaip, mis rändab minuga aastaid kodust kodusse. 

5) Nordhale seljakott, mis oli vananimega MyDeer ning rihmale on signeeritud ka mu initsiaalid T.R. Kingitud sünnipäevaks. Olen väga palju komplimente saanud selle kohta ning väga paljud võõrad on tulnud uurima, et mis kott see ikka on ja kust saab soetada.

6) KÄT’i Aurora kleit, mida ma käisin ammu poes piilumas ja silitamas ning nüüd ta isiklikult kinkis selle mulle sünnipäevaks. See oli kõikidest kinkidest kindlasti üks erilisem. 

7) Iris Janvieri kleit, mida kandsin EMA galal Ödede ettastes. 

8) Soma erkroosad kõrvarõngad, mille autor ise kinkis mulle ükskord peale esinemist. See oli väga ootamatu ning tore kingitus.

9) Kirju kõrvarõngad. Juhuslikult oli Tali poodi tulnud uued Kirju kõrvarõngad, mis näevad nii kihvtid välja, nagu oleks pliiatsiga tjoonistatud. Nii lahe ja lihtne idee ning ostsin neid kohe kolm erinevat värvi, sest ei suutnud otsustada, milliseid ma tahan.   

10) Sin Sia koera käpajäljega kaelakett, mille Kristel kinkis mulle sünnipäevaks. See on väga oluline, kuna olen terve elu unistanud koerast ning Kristel ütles üle andes, et “Niikaua kuni koer tuleb sinuni, on see kett sinuga."

Sinu viimane disaini või kunstielamus.

Viimase disaini ja kunstielamuse sain TFW kuldnõela gaalal, Kristel Kuslapuu showl. See oli midagi nii unikaalset, provokatiivset ja erilist. Ma tõesti tundsin, kuidas nägu läheb naerule.

Millise disaineseme leiutamise idee sa tahaksid salamisi endaomaks tunnistada? 

Marion Isabelle Variku Oh Baby! portselanist tassid. Need on nii lihtsa ja geniaalse disainiga ning tõesti soovin, et oleksin ise selle hoopis leitutanud. Ma olen neid juba aastaid vaadanud, küll varsti üks minuga koju ka rändab. Olen lubanud, et ostan siis tema tassi, kui mul on oma kodu ostetud, siis joon sellest igal hommikul teed ja alustan päeva ilusa disaini ja õnneliku tundega.

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Kindlasti plastiku probleemi. Võiks ometigi sellest plastikust lahti saada. Oleks vaja just disainereid, kes mõtleks head ja  mugavad lahendused, kuidas pakendada ilma plastikuta.