Peale värvimist ära unusta pintsleid korralikult puhastada.Foto: Yannis Papanastasopoulos / Unsplash
Nipid
1. aprill 2019, 14:59

Korrektse maalritöö saad vaid õige pintsliga

Kui poeriiulil on kõrvuti kallis ja odav pintsel, siis tekib tahes tahtmata küsimus, kas kallim pintsel on oma hinda väärt. "Kindlasti on!" väidab Coloratum OÜ restauraator Rutt Veide.


Praktika näitab, et kehva tööriistaga on võimatu saavutada väga head tulemust. Odava pintsliga tehtud viimistlus ei tule hea, sest pintsli karvad on ebaühtlase pikkuse ja läbimõõduga ning valmistatud odavamast materjalist. Odavad pintslid reeglina kauem kui esimese pesuni vastu ei pea - karvad tulevad lahti ja pintsel kaotab vormi.

Millist pintslit valida?
Pintslit valides tuleb kindlaks teha, mis tüüpi värvi või viimistlustoodet on plaanis kasutada ning millisele pinnale seda kantakse.

Sünteetilise karvaga pintsleid sobivad vesialuseliste värvide ja lakkide pinnale kandmiseks. Naturaalse karvaga pintsleid kasutatakse õlivärvidega (näiteks linaõlivärv) töötades. Veega kokku puutudes nad pulstuvad.

Lubivärvi pinnale kandmiseks sobib suur ümar tugevate karvadega pintsel, mis võimaldab paksu lubivärvi seinale kanda nii, et see katab täielikult krobelise pinna.
Kriidivärviga viimistledes kasutatakse pehmeid sünteetilisest karvast pintsleid. Mida pehmem on pintsel, seda vähem pintslijälge näha jääb!

Mida suurem pind, seda laiemat pintslit tuleks kasutada. Lihtne reegel on, et siledale pinnale sobib lame pintsel. Ümarpintsel on käepärane ornamentide, pulkade jms viimistlemisel. Nurga all lõigatud pintslid on head nurkade ja teravate servade värvimiseks.

Võta värvi nii!
Pintslit värvi sisse kastes tuleb jälgida, et pintslikael (metallist ühenduskoht karvade ja käepideme vahel) värviseks ei saa. Pintsel kastetakse värvi sisse pintsli keskkohani. Kui te korraga tervet värvipurki ei plaani tühjendada ja soovite sama värvi veel palju kordi kasutada, on oluline purgiserv puhtana hoida. Ära pühi pintslit purgiserva külge! Hea nipp on panna üle purgi keskkoha rahakumm ja pintslit sinna puhastada.

Peale tööd puhasta pintsel
Peale vesialuseliste värvide kasutamist tuleb pintsel leige veega puhtaks pesta. Õlivärvide puhul kasutatakse pintslite puhastamiseks lahustit (lakibensiin jms).

Kindlasti puhastage korralikult pintslikael - nii peab pintsel kauem vastu! Pintsleid kuivatatakse nö pea alaspidi. Riputa pintsel kuivatamiseks konksu või naela külge. Pintslit püsti purgis kuivatades kaotab see kiiresti oma vormi!