Vali head tööriistad. Reegel on, et tööriistad peavad olema puhtad ja teravad. Haigete okste lõikamisel desinfitseeri lõiketera peale igat lõiget.Foto: Eco Warrior Princess / unsplash
Kodu ja Aed
3. aprill 2019, 13:53

AED | Lõika puud ja põõsad ilusaks

Ühe esimese aiatööna võta aprillis käsile ilupuude ja -põõsaste lõikus. Sellega teed puule palju head! Vastutasuks saad kauni rohelise sõbra.

 

 

Millal täpselt puid ja põõsaid lõigata, sõltub lõigatava taime liigist. Enamusele ilupuudest ja -põõsastest sobib varakevadine lõikus märtsis-aprillis või suvine lõikus juuni teises pooles.

Kõige ebasobivamaks puude trimmimise ajaks peetakse vahemikku kevadel pungade puhkemisest lehtede täiskasvamiseni. Hea lõikamisaeg pole ka sügisel lehtede langemisel ja siis, kui temperatuur on alla –10 °C.

Kevadise tugeva mahlajooksuga puid, nagu vahtrad, kased, hobukastanid, pähklipuud (Juglans), soovitatakse lõigata suvel, kui need on täies lehes. Murdunud ja kuivanud oksad võid ära lõigata alati, kui neid märkad.

Ilupõõsaste puhul on lõikamise aeg seotud nende õitsemisega. Varakevadel lõigatakse selle aasta võrseid nendel põõsastel, mis õitsevad suvel või sügisel. Sellised on näiteks jaapani enelad, hortensiad, kibuvitsad, põõsasmaranad jt.

Põõsaid, mille puhul õitsemine ei ole esmatähtis ja mida kasvatatakse pigem ilusa lehestiku pärast (kontpuud, kukerpuud, ligusterid, põisenelad, tuhkpuud, sarapuud jt.), võib samuti kevadel lõigata.

Suvel, kohe pärast õitsemist, lõigatakse eelmise aasta võrseid aga neil põõsastel, mis õitsevad kevadel ja suvel. Siis jõuavad sügiseks areneda tugevad oksad uute õiepungadega. Sellised on näiteks ebajasmiin, ebaküdoonia, harilik sirel, veigela, kolkvitsia, värd- ja tuhkurenelas jt. Okaspuid lõigatakse vajadusel varakevadel või -suvel.

 

Ilupuude hooldus- ja noorenduskuur

Enne põõsaste lõikamist selgita välja, kas põõsas vajab hooldus- või noorenduslõikust. Noorenduslõikust võib teha kahtemoodi – harvendades ja tugevalt tagasi lõigates.

Hoolduslõikust tee nii:

  • Lõika põõsast välja kuivanud, murdunud ja väga vanad oksad ja oksatüükad.
  • Eemalda ka liiga nõrgad ja haigustunnustega oksad.
  • Kärbi üksikud võrast liiga väljaulatuvad oksad.
  • Eemalda äraõitsenud õisikud.

Noorenda harvendades

Lõika põõsast järk-järgult välja kõik vanemad oksad. Hea võsumisvõimega põõsastel võid lõigata igal aastal välja umbes 1/3 vanadest okstest. Tagasihoidliku kasvuga põõsastel võib seda teha iga 2–3 aasta tagant.

Noorenda tagasi lõigates

Põõsast võib noorendada ka kõiki oksi 5–10 cm peale tagasi lõigates. Seda nimetatakse tugevaks tagasilõikuseks, ent see sobib ainult sellistele põõsastele, kes on võimelised kasvatama piisavalt asendusvõrseid, näiteks kontpuudele, leedritele, paju eri liikidele, arooniatele, sarapuudele jt. Jaapani enelate (v.a sort ʻMacrophylla’) puhul tuleks selline lõikus ette võtta igal kevadel. See tagab kompaktse kuju, ilusa lehestiku ja rikkaliku õitsemise.

 

Ilupuude kujundus- ja hoolduslõikus

Hoolduslõikusega tagad puu pikaealisuse, vastupidavuse ja ohutuse.

Hoolduslõikust tee nii:

  • Eemalda kõik murdunud oksad kuni terve kohani.
  • Lõika ära ka kuivanud ja haigustunnustega oksad ning vesi- ja juurevõsud.
  • Risti kasvavatest ja üksteise vastu hõõrduvatest okstest eemalda nõrgema kasvuga oks.
  • Kujunduslõikuse eesmärk on kujundada puule tasakaalus kauni kujuga võra, säilitades ühtlasi liigile omane kasvukuju.

Kujunduslõikust tee nii:

  • Eemalda ladvavõrse konkurentvõrse ja võra sisse kasvavad oksad.
  • Lõika välja liiga terava nurga all kasvavad oksad.
  • Harvenda teineteisele liiga lähedal kasvavad oksad.
  • Lühenda võrast liiga pikalt väljaulatuvad oksad.
  • Hoidu võraokste liigsest harvendamisest.
  • Pane tähele ka, et sa tüve liiga lagedaks ei laasiks.
  • Selleks, et puule areneks tugev tüvi, on hea, kui säilitad noorel puul esialgu võimalikult palju alumisi oksi. 2–3 aasta pärast võid need eemaldada.
  • Kui puu kasvab murus, siis kujunda võra kõrgus selliselt, et saad puu alt ilma probleemideta niita, kuid ilupuudena kasvatatavatel okaspuudel peab võra ulatuma maapinnani.

 

Lõikamise A ja O

Vastavalt vajadusele. Lõika nii vähe kui võimalik ja nii palju kui tarvis ning tee seda regulaarselt.

Iga lõige vigastab taime. Mida väiksem on lõige, seda parem.

Vali head tööriistad. Reegel on, et tööriistad peavad olema puhtad ja teravad. Haigete okste lõikamisel desinfitseeri lõiketera peale igat lõiget.

Lõika õigel ajal. Selle määrab ära puu või põõsa liik.

Õige lõikamistehnika. Oksakääridega lõikamisel jälgi, et lõiketera jääks allesjääva, mitte äralõigatava osa poole. Puude ja põõsaste lõikamisel kasuta kindlasti vaheliti ehk möödalõikavate teradega kääre. Alasi tüüpi käärid puittaimede lõikamiseks ei sobi.

Vajadusel sae. Rasked ja pikad oksad eemalda saega, soovitatavalt kolmes järgus, nii väldid koore rebenemist. Esimene lõige tee 40–50 cm kaugusele tüvest oksa alla umbes 1/3 oksa läbimõõdust. Teine pisut kaugemale oksa pealt, kolmandaga eemalda allesjäänud oksajupp oksakrae kõrvalt tüügast jätmata. Lõikamise käigus ära vigasta oksakraed. Oksa kärpimisel jälgi, et allesjääv pung viga ei saaks.

Puhas lõikekoht. Oksa lõikekoht peab jääma võimalikult sile ja ühtlane.