Foto: Erlend Staub
Remont ja Ehitus
4. aprill 2019, 09:58

GALERII | Ehitusmessi esimene päev tutvustas innovatsioone ning katuselahendusi (3)

Eesti suurima ehitusmessi Eesti Ehitab 2019 avas kolmapäeval Eesti Näituste messikeskuses ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist. Ta tõi avakõnes välja, et nõuetekohane ja tõhus ehitus võimaldavad meil luua parima elukeskkonna. Ta soovis kõigile liikumist kvaliteetsema, keskkonnasäästlikuma, innovaatilisema ja tootlikuma ehitamise suunas – seda joont pidi hoidma ka tänavune mess.

Oma tooteid tutvustasid näitlikult kõik eksponendid, kellel see võimalus esines. Näiteks esitles Makroflexi esindaja liimvahu erinevaid kasutusvõimalusi – kuidas betoonplokke selle abil kinnitada ning ka tekkinud auke parandada. Mida puust ja punaselt silme ette tuuakse, ning sealjuures asjalikult selgitatakse, hakkab pikapeale mõistma ka ehitusega mitte nii „sina peal“ olev inimene.

Kuigi messil on eksponaate, mida ka ehituskauge inimene võib huvitavaks pidada, tunnevad ehituseksperdid ning -ettevõtted end üritusel tõenäoliselt märksa mugavamalt. Probleem võib olla siinkirjutajas, kuid näiteks soklikatted ja külmasild ei pane tavalisel eestlasel silmi särama, nagu mõnel kohale tulnud eksperdil või messil osalenud eksponendil. Siiski on mess üritus, kus saab selliseid asju tundma õppida.

Tõenäoliselt pole ehitusmessist paremat kohta juhul, kui kodus on käimas renoveerimine või remont, ning sooviksid mitme erineva asja kohta nõu saada. Seda võib kindlalt väita, et enamik ehitusvaldkondi on messil kaetud, ning kõik eksponendid on valmis küsijale head nõu andma.

Eesti Ehitab 2019 avapäeval oli kohal üle 250 erineva ettevõtte, alustades Ruukkist ja lõpetades muinsuskaitseametiga. Ei puudunud ka akutrelliga kruvimisvõistlusi juhatav Ott Kiivikas ega neiud, kes popcornimasinaga valmistatud plaksumaisi jagasid.

Nagu kombeks, võis messil näha palju kauneid näitsikuid erinevaid tooteid ja ettevõtteid kiitmas. On ju mõistetav, et mehed pööravad automaatselt pilgu sinna, kus kena neiu ehitustarbeid reklaamib. Ja see turundusnipp töötas muidugi ka sel korral. Üldpildis võis aga märgata, et naised külastasid messi pea sama aktiivselt kui mehed. Ehitus pole vist ammu juba enam pelgalt meeste pärusmaa.

Nagu tavaliselt sellistele üritustele kohaselt, oli kõige pikem järjekord toidusabas. Messipäev tõi kohvikusse mitmekümnemeetrise saba. Pika uudistamise ning ringikõndimise järel tekkis paljudel külastajatel isu karastava joogi ning eine järele.

Messi käigus toimus ka Katusemaailm OÜ korraldatud seminar, mille teemaks oli ekspluateeritavad katused. Eksperdid Alo Karu ja Peter Kafonek rääkisid haljas-ja rohekatustest ning nende drenaažisüsteemidest.

Vaata galeriist, mis kolmapäevasel Eesti Ehitab 2019 messipäeval toimus.