Tõhusaimad UV-kiirguse eest kaitsjad on polariseeritud klaasidega päikeseprillid.

Foto: Vida Press
Hea nõu
1. juuli 2021, 06:00

HELEDAD VÕI TUMEDAD? Sellised päikeseprillid kaitsevad silmi kõige paremini! (4)

Päikeseprille valida pole sugugi lihtne: valik on ju tohutu, kuidas leida see üks ja sobivaim prillipaar? Valikuid tulebki hoolikalt kaaluda, sest ka päikeseprillid mängivad suurt rolli selles, kui hästi me näeme.

UV-kiirguse kahjulik mõju silmadele võib avalduda alles aastate pärast, kuid siis võib kahjustus olla juba pöördumatu. Pideva ülemäärase UV-kiirguse tagajärjeks võib olla sarv-ja võrkkesta kahjustus, silmaläätse tuhmumine ja paljud muud silmahaigused. Seepärast on päikeseprillide kandmine silmade tervise huvides hädavajalik.

Et sobivate päikeseprillide valimine läheks pisut hõlpsamalt, tasub meelde jätta KSA Silmakeskuse juhised – need peaksid aitama otsustamist mõnevõrra lihtsamaks muuta.

Vajad ehk kahte paari? 

Õigete ja mugavate prillide leidmiseks tuleb kõigepealt endalt küsida, milleks ja mis olukorras on päikeseprille vaja. Hobid ja tegevused, näiteks sport või autoga sõitmine eeldavad spetsiifilisemat päikeseprillide valikut, aga kindlasti kantakse neid ka tänaval kõndides või rannas aega veetes. Et päikeseprillide kandmise kasutegur oleks võimalikult suur, tuleb silmi kaitsvad prillid valida vastavalt tegevusalale. Nii olekski ehk mõistlik soetada kaks paari prille – ühed sportlikuks tegevuseks ja teised vaba aja veetmiseks. Nii ei teki olukorda, et oled spordirajal oma moekate, aga ninalt kaduma kippuvate päikeseprillidega või jalutad tänaval elegantses kostüümis ja spordiprillidega.

Vali oma näokuju järgi

Inimeste näokujud jagunevad laias laastus neljaks: kolmnurkne, ümmargune, kandiline ja ovaalne nägu. Päikeseprille on saada väga erinevaid: kandilisi ja ümmargusi, suuremaid ja väiksemaid. Üks nipp, mille abil on lootust leida oma näole sobivad prillid, tasub meeles pidada, et prillid peaksid olema kontrastis näo kujuga. Seega: kui sul on kandiline nägu, peaksid eelistama ümmargusemaid mudeleid ja vastupidi. Loomulikult on igal reeglil ka erandeid ja mööda ei saa vaadata sellestki, et tihtilugu määrab valiku lisaks päikeseprillide kujule ja mugavusele ka nende hind ja kvaliteet.

Eelista kvaliteetseid prille

Vaat et kõige tähtsam omadus, mida päikeseprillidelt oodatakse, on see, et nad pakuksid silmadele maksimaalset kaitset. Tõhusaimad UV-kiirguse eest kaitsjad on polariseeritud klaasidega päikeseprillid. Need klaasid näevad esialgu välja nagu tavalised, kuid tegelikult vähendavad need nägemist segavaid peegeldusi ja suurendada kontraste. Sellised prillid on eriti levinud autojuhtide ja sportlaste seas, kelle jaoks on väga oluline vähendada segavate valguslainete osakaalu vaateväljas.

Autojuhid, kes lühinägelikkuse tõttu kannavad prille/ läätsi, kurdavad vahel, et pimeduse saabudes langeb nägemisteravus järsult. Sellist muret tuleb kindlasti arstile kurta, vahel on lahenduseks tugevama miinusega prillid, mida tuleb kanda vaid pimedas sõites.

Heledad või tumedad klaasid?

Arvatakse, et mida tumedamad on prilliklaasid, seda suuremat kaitset UV-kiirguse eest need pakuvad. Tegelikult peaks eelistama hoopis heledamaid klaase. Läbi tumedama klaasi vaadates muutuvad inimese pupillid tavapärasest suuremaks, suurenenud pupillid on aga ka ohtlikule kiirgusele vastuvõtlikumad. Heledama klaasi taga püsivad pupillid väiksemad ja nii on silmad päikesekiirguse eest paremini kaitstud.Igal juhul tasub prille valides mõelda sellele, et õiged päikeseprillid on investeering silmade pikajalise tervise heaks. Seepärast ei maksa neid uisapäisa osta, vaid hoolikalt valida ja kui võimalik, siis kvaliteedi arvelt mitte kokku hoida. Kui lähed ka päikeseprille ostma prillipoodi, ei pea ka kartma, et valikuga jänni jääd – kaupluses saad alati pidada nõu selle valdkonna asjatundjatega, kes oskavad päikeseprille soovitada ja aidata õiget kuju leida.