Ole terrassi hooldamisel põhjalik!Foto: Luisella Planeta Leoni / Pixabay
Remont ja Ehitus
10. juuni 2021, 08:27

Õige aeg terrass läikima lüüa! Praktilisi nippe puidu õlitamiseks

Aeg on hakata terrassi suveks valmis panema. Lincona projekti- ja müügiosakonna juhataja Ando Anderson õpetab, kuidas terrassi õlitada.

Õlita terrassi nii:

  • Võta töö ette kuiva ja sooja ilmaga. Õhutemperatuur võiks õlitamise ajal olla 13–22 kraadi, täpsema temperatuuri määrab õli tootja. Otsene kuum päikesepaiste kiirendab õli kuivamist, kuid seetõttu imendub õli vähem puitu. Jahedas ja niiskes kuivab õli kauem. Materjali enda niiskustase peaks olema kuni 18%.

  • Eelista toonitud õli. Pigmendiga terrassiõlid annavad puidule parema UV-kaitse kui naturaalset tooni ilma pigmendita õlid. Seega kasuta lõunapoolsetel terrassidel just toonitud õli. Kerge tumeda tooniga õli peidab ka puidu iluvead. Samas püüab tume pind paremini päikesesoojust, nii et toonitud terrass võib suvel olla üsna kuum.

  • Arvesta välja õli kulu. Viimistlemata terrassil on see enamasti 9–14 m2/l. Pikalt hooldamata terrassil võib see olla kuni 25% suurem.

  • Osta õige pintsel. Õlita terrassi naturaalse või naturaalse ja sünteetilise karvaseguga pintsliga. Hea katvuse huvides võiks pintsel olla terrassilauast 10–15 mm laiem. Pintsel on seejuures kindlasti etem kui rull, sest pintsel hõõrub õli puitu. Rull kannab aga õli vaid puidupinnal laiali.

  • Kanna puidule õhuke kiht. Liigne õli muudab terrassipinna nakkuvaks ja lõpuks võib tekkida paks „glasuuritud“ kiht, mis hakkab maha kooruma. Kui terrassile tekivad väikesed tedretäppe meenutavad pigmendilaigud, näitab see, et õli sai puidule liiga paksult.

  • Ole põhjalik. Õlita terrassilaudu igast küljest. Lõikepinnad käi üle otsavahaga, et kaitsta puitu niiskuse eest. See hoiab ära laudade otstest lõhenemise ja pikendab seega oluliselt terrassi eluiga.

  • Lase kuivada. Pärast terrassi töötlemist lase õlitatud pinnal vähemalt 24 tundi kuivada.