Esiplaanil Radisson BLU hotell.Foto: pressifoto
Sisustus
15. aprill 2019, 15:23

TULE JA VAATA TALLINNAS KOHTI, KUS SA VAREM KÄINUD EI OLE! Open House Tallinn avab suletud hooned kõigile huvilistele

Kopli liinidel asuv Nikolai kirik (pressifoto)

27.-28. aprillil toimuva Esimese Open House Tallinna ajal avavad uksed 40 valitud kohta, mille hulgas on nii kodusid, saatkondi, kirikuid, kontoreid, kohvikuid, endisi tehaseid kui ka parke ja kalmistuid. Enamikku neid objekte ühendavaks märksõnaks võib sel aastal kindlasti tuua just uue perspektiivi linnale.

“Hoonete valikut tegema hakates võtsime alateemaks Tallinna vaated. Mõtlesime, kus saab veel rõdule, kus saab veel katusele, kus näeb jälle uut vaadet linnale. Nii mõnedki hooned on programmi selle mõttega valitud. Kõik, kes me just ei ole paanilised kõrgusekartjad, naudime linnavaadet, eriti oma kodulinnale avanevat uut vaadet, " ütleb Maria Kristiin Peterson.

Arsenali keskus Foto: Tõnu Tunnel

1992. aastal Londonis esmakordselt toimunud arhitektuurisündmus Open House on levinud tänaseks viiele kontinendile ning selle populaarsuse põhjus on lihtne: üritus annab võimalus astuda sisse oma kodulinna majadesse ja paikadesse, kuhu nad muidu ei pääse ning heita pilk linnale täiesti uue nurga alt.

Kopliliinid Foto: pressifoto
Kopli liinidel asuv Nikolai kirik Foto: pressifoto

“Arvan, et otsene kontakt oma elukeskkonnaga on kõige tähtsam, et linna mõista ning sellel arengu teemal kaasa rääkida.  Open House on viis, kuidas panna inimesed linnaruumi teemadel mõtteid vahetama,” ütleb Open House’i asutaja Victoria Thornton, kes ka ise aprilli lõpus Tallinna tuleb.  “On levinud arusaam, et arhitektuuriga tegelemine ja sellest rääkimine on lubatud vaid neile, kellel on vastav amet. Inimesed võivad end seetõttu tunda eemaletõrjutult ja mitte sõna võtta. Alustasime Londonis 20 koha ja 200 külastajaga ning nüüdseks on üritusel 800 asukohta ning veerand miljonit külastajat. Elanikud tahavad enda ehitatud keskkonnast aru saada ning Open House annab inimestele võimaluse.”

Maarjamäe memoriaal. Foto: pressifoto

Open House Tallinnasse toojad, Eesti Arhitektuurikeskuse produtsendid Eve Arpo ja Maria Kristiin Peterson, tõid ühe sündmuse korraldamise peamise põhjusena välja kiiresti muutunud linnaruumi, kus vanade suletud tööstuspiirkondade asemele on tekkinud elu-, äri- ja kultuurihooned, mis pole põnevad vaid seest, kui ka väljast. Lisaks paljudel senini külastamata jäänud siseruumidele näeb nende akendest, katustelt ja rõdudelt Tallinna täiesti uue nurga alt. Ent sama võib öelda ka paljude juba pikalt linnaruumis olnud rajatiste kohta - sest kui paljudel on ikkagi olnud võimalus tõusta Nõmme suusahüppetorni või Lauluväljaku liputorni?

Noblessneri sadam. Foto: pressifoto

Teise olulise Open House Talllinna korraldamise põhjusena toovad nad välja nõudluse arhitektuuriekskursioonide järele.  Seda on näidanud Arhitektuurimuuseumi korraldatavad avatud majade programmid. Inimestel on tekkinud suur huvi selle vastu, mis linnas toimub. Open House pakub nüüd seda võimalust laiemale publikule.

Põhjala kummitehas. Foto: pressifoto

Open House’i programmist on võimalik osa saada nii külalisena kui ka vabatahtlikuna ekskursioone läbi viies. Vabatahtlike üleskutse on suunatud väga laiale ringile, kõikidele kultuuri- ja arhitektuuriuvilistele inimestele ja veel on võimalik meeskonnaga liituda.

Soome Suursaatkond. Foto: pressifoto