Foto: PantherMedia/Scanpix
Remont ja Ehitus
15. aprill 2019, 13:29

MAAKELDRI EHITAMISE NIPID: mida teha, et õun ei maitseks nagu kartul

Kui vanasti oli kelder talu süda või vähemalt elutähtis koht, kus hoida majarahva talvevarusid, siis tänapäeval on maja kõrval asuv kelder ka hoovile omapärast ilmet andev dekoratiivne element.

Nii nagu kogu elu on täis muutusi, on ka keldri otstarve ja kasutusala aegade jooksul üksjagu muutunud. Kui vanal ajal oli keldri puhul oluline eelkõige see, et seal sügisel kogutud juurikad ja hoidised kenasti talveni säiliksid ja selle ehituslikule väljanägemisele kuigi palju rõhku ei pööratud, siis nüüd hindab endale keldri rajanud inimene seda juba veidi teistsugusest vaatenurgast. Kusjuures keldri kui hoiuruumi funktsionaalsuse kõrval on üha olulisem ka see, milline kelder silmale välja paistab, mil moel maja ja ümbritsevaga harmoneerub ning kuidas  see kogu hoovikujundust ilmestab.

Ja no tegelikult, kui maja juures on õunaaed ja kui tahad ubinaid talveks säilitada, ei olegi selleks rohkem variante kui maakelder, sest just selles valitsev niiske ja jahe sisekliima on vajalik, et õunad püsiksid kaua värskena. Korralikus keldris aga on sügisel sinna paigutatud õunad veel aprillikuus justkui puult nopitud. Seejuures tasub muidugi tähele panna, et õunu ei tohi hoida kartulitega samas ruumis. Kartulid nimelt eritavad selliseid gaase, mis ei lase õuntel säilida.

Muide, tegelikult ongi kartul ja mõnevõrra ka mõni teine juurvili selleks kurja juureks, mis keldri sisekliimat rikub või keldri lausa haisema paneb. Kui õunu ja kartuleid kõrvuti hoiustada, võib õun pärast maitseda isegi nagu kartul. Seega tasuks kartulile rajada keldrisse eraldi vaheseinatagune hoiustamiskamber.

Keldrid valmivad nüüd tehases

Keldri võib maja juurde kas ise ehitada või tellida tehases tehtud valmiskeldri. Mõlemal juhul on peamiseks ehitusmaterjaliks tänapäeval ikkagi betoon. Ehk selle erinevusega, et kui tehasekeldrid valmistatakse raudbetoonist, siis kohapeal keldriseinu valades võib kasutada ja üldiselt kasutataksegi seina tugevduseks maakive, mida teatud kohtades võib dekoratiivse elemendina ka seinast välja paistma jätta.

Võib kasutada ka kahest võimalusest kombineeritud moodust – tellida keldri peamine, maa alla jääv või pinnasega kaetav korpus tehasest valmistööna ning selle esik  ja sissepääs ehitada kohapeal.

Loe edasi portaalist kodus.ee.