Pühadelaud ootab külalisi.Foto: Laura Liinat
Tee ise
1. aprill 2021, 11:18

10 TEISTMOODI IDEED | Nii ilusad pühademunad, et ei raatsigi nahka pista (1)

Vähemalt kord aastas on midagi, mida kindlasti poest osta ei saa – kaunistatud mune! Nii jääb aga alles võimalus läheneda valgetele kanamunadele eriti loominguliselt. Kes kord soonele sattunud, on ilmselt ka sel aastal varunud mune omajagu. Anname sulle paar mõtet nende kaunistamiseks.

Munad otse peenra pealt

Lihavõttepühad on ka kevadekuulutajad – kellel ei hakkaks aknalaual kasvatatud muru nähes näpud peenramaa järele sügelema või sealt värskeid marju haarama! Nii pole ka patt pista pühadekorvi mõni vägagi munamaitseline maasikas. Või veel enam, kujunda munadest eksootilised ananassid, arbuusid või torka need pisikestesse lillepottidesse kaktuste pähe!

Kas ikka on munad? Foto: Laura Liinat

Üks kord keeda, üheksa korda kleebi

Kas ka sina oled enne munade keetmist sukeldunud vanarahvatarkuste varasalve või tuhlanud Google’is, et võtta kasutusele kõik nipid, kuidas neil koor katki ei keeks? Lihtsam lahendus: las keeb!
Just nii. Katkised koored passivad ideaalselt mosaiiktehnikaks – muudkui murra ja kleebi neid teise, terveks jäänud muna koorele. Kooreta muna pista aga nahka!

Tee ise ohutu liim! Et hiljem oleks ohutu mune süüa, valmista ise liim, millega koori ja sulgi kinnitada. Selleks pane potti üks osa tärklist ja neli osa vett. Lase segul mõni aeg seista, kuumuta siis paksemaks ja läbikumavaks ning jahuta.

Varjatud kiilakad

Kas pole mitte ülekohtune, et sellal, kui kanad-kuked jooksevad ringi kaunis siidisulis, on munad jäetud sootuks katmata?! Et neidki veidi ehtida ja nende kiilaspäid varjata, liimi koorele üksikuid sulgi. Kodus tehtud liimiga tihkelt vastu pinda surutud suled loovad siledatel koortel vahvaid mustreid!

Sulises rüüs kaunitarid. Foto: Laura Liinat

Pihlakalehtede rüpes

Kes ütles, et kevad kuulub vaid kaskedele? Lihavõteteks tasub toas vette pista ka mõne teise puu oks. Kui lehed küljes (mida värskemad, seda tugevama pigmendiga), pole muud kui need ümber muna mässida ja pärast keemist justkui võluväel ilmunud mustrit imetleda.

Kaunis leherüüs munad. Foto: Laura Liinat

Sinipõskseks punase kapsaga

Aeg-ajalt juhtub ikka, et nii mõnigi toiduaine jääb kappi ootama kokkamise hetke, kuid see ei taha ega taha saabuda. Punase kapsa keeduvedelikus värvunud munaümbrised aga lausa kutsuvad kapsalehti hakkima!

Kollane kui kurkum

Ka rõõmsate päikeseliste kerade tegemiseks tuleb pilk köögikapi poole suunata – kurkumiga vedelikus saavad munad kauni kuldse ilme.

Hea teada! Sega erinevates vahekordades kokku ka kurkumi ja punase kapsa vedelikku, sest nii saad kerge vaevaga peolauale ka rohelise värvipaleti – mererohelisest kuni tärkava muru toonini.

Kas teadsid, et...
... mida kauem mune vedelikus hoiad, seda tumedamaks koor värvub – nii saad aega reguleerides kokku toreda valiku.

Otsi kohta, kus sa saad ...

Eks mune kaunistatakse ka kinkimise eesmärgil ja kingitused – need peavad tulema südamest! Nii oled isegi ilmselt võõbanud mune vastavalt saaja maitsele.
Lihavõttepidustuste käigus võivad suures seltskonnas munad vahetusse minna. Selleks on kavalamatel tagataskus nipp kirjutada neile peale nimed. Eriti leidlikud kasutavad nimelisi mune ka kohasiltidena, sest teadagi – igaüks otsib oma, kes hooletu, jääb ilma!

Pühadelaud ootab külalisi. Foto: Laura Liinat

Oh sa siid!

Ema vana rebenenud siidisall või kappi seisma jäänud isa siidilips annavad sulle teiste munapühaliste ees eelise. Mune tihkelt kangasse mässides saad nii taaskasutada seisvaid riidetükke kui ka luua kordumatuid mustreid! Oota ja imesta!

Hea teada! Lisa keeduvette ka törts äädikat, et värvid kirkamalt koorele kinnituks.

Munad võtavad siidlipsult snitti. Foto: Laura Liinat

Riided selga!

Kindlasti tead naljaninasid, kes valivad koksimiseks alati salaja kivist või puidust munad. Üllata neid vastu kangasse mässitutega! Mida siledama kangatüki munale ümber liimid, seda kindlamini sa nad haneks tõmbad ja teise muna katki koksad.
Liimimiseks kasuta kodus valmistatud kleepainet.

Kroonitud (muna)pead

Hulga valminud munade seast on raske valida, milline kausis pealepoole asetada. Et tagajärjeks poleks pidevast ümbertõstmisest katkine koor või omaalgatuslik munade mäss, pane kohe võimusuhted paika. Traadist ja lilledest keeratud pärgade, kroonide või kõrvadega kaunistatud munadega mängivad lapsedki hea meelega munavalitseja valimisi.

Lauale on sattunud kirju seltskond tegelasi. Foto: Laura Liinat