Sidrunheina saab edukalt ka potis kasvatada.Foto: Alejandro Piñero Amerio / Pixabay
Kodu ja Aed
21. aprill 2019, 18:00

Kasvata organismi puhastavat sidrunheina oma aias (7)

Sidrunheinale omistatakse mitmeid häid omadusi. Eelkõige kasvatatakse seda ravimtaimena, kuid ka kokakunstis on sidrunheinal kindel koht. Istuta see mitmekülgne taim ka endale potti ja suvel tõsta aeda suvitama.

Harilik sidrunhein (Cymbopogon citratus) on troopikast pärit kuni kahemeetriseks kasvav kõrreline. Sidrunheina põliskodus Indias ja Sri Lankal on see siiani oluline ravim- ja maitsetaim.

Sidrunheina mitmekülgsete omaduste tõttu kasutatakse ürti parfümeerias, kosmeetikas, putukatõrjevahendites, aga ka ravimi- ja toidutööstuses. Sel eesmärgil kasvatatakse sidrunheina suures mastaabis peamiselt Indias, Sri Lankal, Hiinas, Aafrikas, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas.

Esimesed ülestähendused sidrunheina kasutamisest Euroopas pärinevad antiikajast, aga kuivatatud ürt hakkas laiemalt levima keskajal, mil aromaatset rohtu kasutati peamiselt õllele ja veinile maitsenüansi andmiseks. Sidrunheina eeterlikku õli hakati tootma alles 18. sajandil.

Kehale, hingele, meelele

Kõige parem on õrna tsitrusemaitsega ürti kasutada värskelt, kuid selle rikkalik maitse ja lõhn säilivad kaua ka kuivatatult. Ürti hinnatakse peamiselt selles sisalduvate eeterlike õlide tõttu, milles leidub mitmeid olulisi vitamiine ja mineraale, nagu mangaan, kaltsium, raud, magneesium, B-vitamiin, ning olulisi antioksüdante A- ja C-vitamiini. Köögikunstis lisatakse sidrunheina toidule selle veidi magusa ja värsket sidrunit meenutava maitse pärast.

Kõrrelisele annab tsitruselistele sarnaneva aroomi selle põhikomponendiks olev tsitraal ehk sidrunilõhnaline nõrgalt kollakas õli. Sama ainet kasutatakse laialdaselt ökoloogiliste puhastusvahendite tootmisel ja sünteetilise A-vitamiini tootmiseks.

Sidrunheinast valmistatakse organismi puhastavat ja üldtugevdavat, ka söögiisu stimuleerivat teed, mida on mõnus tarbida nii külmal aastaajal kuumalt kui ka suvel jääteena. Sidrunheina peetakse seedimist soodustavaks, kuna ürt stimuleerib näärmete tegevust. Samuti aitab sidrunheinatee ennetada külmetusi, sest selles sisalduvatel õlidel on tugev antibakteriaalne ja seentevastane toime, mis tugevdab immuunsüsteemi. Seetõttu on sidrunhein ka hea siseruumide õhu parandamiseks ja puhastamiseks.

Ergutab ja sütitab

Värske ürdi lõhn ergutab meeli ja peletab väsimust, vähendab närvipinget ja leevendab peavalu. Reisides aitab sidrunhein üle saada ajavööndivahetusest või pikast töötegemisest tingitud loidusest ja tõstab meeleolu. Sääsehooajal on sidrunheina hea kasutada putukaid eemale peletavates segudes, sest putukatele sidrunheinast leviv aroom ei meeldi.

Värskest sidrunheinaürdist keedetud tõmmist saab kasutada nii naha- kui ka juuksetoonikuna. Nahale kantuna vähendab sidrunheinatoonik punetust ja ebaühtlast jumet ning parandab naha toonust. Peanahale hõõrudes peaks ürdist tehtud toonik vähendama juuste väljalangemist ja ergutama karvanääpse, et juuksed paksemaks muutuksid.

Sidrunheinataim koduaias

Värsket sidrunheina müüakse suurtes kaubanduskeskustes. Tavaliselt on läbipaistvas kilepakendis 2–5 vart, millest mõnel võivad ka juba väikesed juured all olla. Nendest vartest saad edukalt kodustes tingimustes elujõulised taimed kasvatada.

Pane taim kasvama nii:

1. Loputa sidrunheinavarsi kõigepealt leige veega. Seejärel pane need puhtasse veega täidetud topsi. Varred peaksid olema alt vähemalt 2–6 cm ulatuses veega kaetud. Kontrolli iga paari päeva tagant veetaset, vajadusel lisa vett juurde või vaheta välja. Kõige parem on kasutada allika- või filtreeritud vett, sest need püsivad kauem värskena.

2. Aseta klaas sindrunheinavartega poolvarjulisse kohta juurduma. Olenevalt toa temperatuurist juhtub see nädala jooksul. Kui vartel on vähemalt 2 cm pikkused juured, võid taimed mulda istutada. Troopikataimena armastab sidrunhein hea läbilaskvusega õhulist mulda. Varred peaksid jääma maksimaalselt 2 cm sügavusele, üksteisest 5–6 cm kaugusele, et need püstiseks kasvaksid. Alguses kasta sidrunheina regulaarselt, et soodustada juurdumist. Sel perioodil ära asetada taimi veel täispäikese kätte.

3. Kui näed vartel uusi lehti, on kindel, et taim on juurdunud. Samas ära viska ära varsi, millel pole ühtki elumärki, sest taimed juurduvad erineva kiirusega ja lehed võivad alles hiljem kasvada.

4. Kui taim on juurdunud ja õues on suvesoe, võid sidrunheina õue tuulevarjulisse ja päikeselisse kasvukohta viia. Kõige paremini sobib temperatuur vahemikus 18–29 °C.

5. Kui ilmad lähevad külmaks, too sidrunhein tuppa talvituma.

Tee ise värskendav sidrunheinaga naha- ja juuksetoonik

Tõmmis värskest sidrunheinast

1. Võta 10 cm sidrunheinajupp või peotäis värskeid või kuivatatud sidrunheinalehti.

2. Keeda 250 ml vett ja vala sidrunheinale.

3. Lase sidrunheinal vähemalt pool tundi tõmmata. Seejärel jahuta vedelik täielikult.

4. Vala segu pihustiga pudelisse ja kasuta seda enne puhastatud nahal või juustel.

Iluvesi eeterlikust õlist

Võid tooniku tegemiseks kasutada ka sidrunheina eeterlikku õli, kuid seda ei tohi otse nahale ega juustele kanda, sest see on tugevalt ärritav. Sega see mõne baasõli, näiteks külmpressitud argaaniavõi päevalilleõli ja/või veega. Nelja tilga eeterliku õli kohta tuleb lisada vähemalt 200 ml vedelikku ja segu korralikult läbi segada. Enne näole kandmist testi seda 24 tundi käel.