Tekstiilid annavad kodule vajaliku soojuse ja hubasuse.Foto: Anne-Mai Pällo
Sisustus
22. aprill 2019, 09:58

VAATA GALERIID: julge ja värviküllane kodu Noblessneri sadamas (1)

KARM&KRISTIANSON sisearhitekt Lilia Kirstiansoni loodud kontrastne ja modernne kodu asub Merko Noblessner Kodusadama uusarenduse kortermajas. Noblessneri Kodusadam on väga põneva ja kaasaegse arhitektuuriga Eesti kõige mereäärsem arendus. Välisfassaad on väga huvitav ja mitmekesine, andes sellega sisekujundusele suurepärase algmaterjali ja mõttelennu.

Kodu omanikud jõudsid arhitektini läbi tema varasemate projektide ning lisaks meeldis neile väga Merko Kodusadama näidiskorter, mis samasse majja koostöös Merkoga tehtud sai. Antud korter on avatud hoone kahte külge, pinda on ca 124 m2. Planeering oli selle pere vajadusi silmas pidades väga sobiv. Seal on avar köök-elutuba, eraldi kabinet, kolm magamistuba, kaks vannituba, eraldi garderoobi ruum ning lisaks tänapäeval väga vajalik koduhoiuruum. Vanemate magamistuba on otse ühendatud vannitoaga ning voodi taga on walk in garderoob. Lisaväärtusena on korteril suur rõdu. Elutoas on suured maast laeni aknad ning vaade avaneb otse merele, mis annab korterile täiesti erilise atmosfääri. Kuna maja on merele nii lähedal, siis korter oleks justkui otse merele ehitatud, vaated on maagilised.

Antud korteri valgustid on valitud vastavalt ruumile ning toetudes nii interjöörile kui maja eksterjöörile. Foto: Anne-Mai Pällo

Korterisse sai planeeritud palju eritellimusmööblit, see oli detailne ja ajamahukas, aga mööbli disainimine ja joonestamine mulle väga meeldib.

Millised olid kliendi kindlad soovid?

Kliendi sooviks oli kujundada omanäoline korter, mis oleks tumeda heleda kontrastiga, aga samas taheti ka julgeid värve.

Lastega vestlesime veel eraldi, et ka nende soovid saaks täidetud. Poisi soov oli tumedates toonides tuba, mis on tänapäeval poiste seas väga populaarne tulenevalt arvutimängudest. Kindel soov oli ka led-valgustuse kasutamine voodi all.

Poisi soov oli tumedates toonides tuba, mis on tänapäeval poiste seas väga populaarne tulenevalt arvutimängudest. Foto: Anne-Mai Pällo
Üheks sooviks oli led-vagustuse kasutamine voodi all. Foto: Anne-Mai Pällo

Tüdruku magamistuba sai vastavalt soovile kujundatud mahedates roosades toonides, nagu väiestele printsessidele kohane.

Tüdruku magamistuba sai vastavalt soovile kujundatud mahedates roosades toonides. Foto: Anne-Mai Pällo
Detailid mängivad alati igas kaunis kodus rolli. Foto: Anne-Mai Pällo

Elutoas ja vanemate magamistoas kasutasime julgeid punase eri varjundiga toone ja tekstuure, mis annavad korterile tavapärasest erineva lõpptulemuse. Eestis pole just palju inimesi, kes nii julgeid valikuid teevad, seega selle korteri kujundamine ja inimeste soovide elluviimine oli väga nauditav.

Millinest ammutasite korteri projekteerimisel inspiratsiooni?

Inspiratsioon tuleb suhtlusest kliendiga. Inimesed on väga erinevad ja see muudab sisearhitekti töö väga põnevaks protsessiks. Kunagi ei ole kaht ühesugust projekti ega lõpptulemust. Inspiratsioon tuleb tihti ka maja välisest ilmsest, sellest mida arhitekt on kujundanud, sest maja sisemus ja välimus peaksid olema kooskõlas ning omavahel harmoneeruma. Merevaated, avarus, arhitektuur, inimesed – see kõik annab vajaliku inspiratsiooni ja ideed igaks projektiks.

Miks just avatud köök?

Avatud köök-elutuba on uusarendustes väga levinud. Nagu ütlus on et köök on kodu süda, nii see tavaliselt kipub ka olema. On peresid, kes kindlalt soovivad köögi eraldi ruumi planeerida, aga üldiselt tahetakse siiski avatud ruumi. Lisaks sotsiaalse läbikäimise üks formaat on kindlasti ka sõpradega ühine kokkamine, mistõttu köögile ja selle ergonoomikale pööratakse palju tähelepanu. Kuna iga ruum seab oma kindlad lähtekohad, siis mööblipaigutuse planeerimine on funktsionaalse ja toimiva ruumi alus.

Antud ruumi ja kliendi vajadusi/soove silmas pidades oli parim lahendus just saare ja söögilaua kombo.

Kliendi soov oli saada kööki saar, kus saab kiire hommikusöögi serveerida ning samas ka suurem söögilaud, kus mugavalt külalistega aega veeta. Saare istumisosa on teadlikult planeeritud nii, et saaks imetleda kaunist merevaadet.

Antud ruumi ja kliendi vajadusi/soove silmas pidades oli parim lahendus just saare ja söögilaua kombo. Foto: Anne-Mai Pällo
Avatud köök-elutuba on uusarendustes väga levinud. Foto: Anne-Mai Pällo

Tekstiilid ja materjalide valik. Millest siin lähtusite?

Tekstiilid annavad kodule vajaliku soojuse ja hubasuse. Elegantne samet teeb kogu maailmas võidukäiku ning selle korteri stiiliga sobis samet suurepäraselt. Samet kordub igas ruumis – elutoas diivan, laste magamistubades kardinad, vanemate magamistoas voodi jne. Kuna punane toon oli kliendi soov, siis kujunesid selle ümber juba teised murtud toonid, mis kogu koosluse üheks tervikuks sidusid.

Kas intensiivsed julged toonid oli kliendi kindel valik?

Punane on julge ja nõudlik toon, mille ilu toob esile just neutraalne foon. Teadlik valik oli rõhutada intensiivseid julgeid toone ning muu hoida pigem monokroomsena. Monokroomsed toonid nagu valge, hall, must toovad kõik teised toonid alati paremini esile ja ei hakka konkureerima või liialt müra tekitama. Avalikus ruumis võib rohke ja mitme intensiivse tooni kasutamine olla õigustatud, aga kodus peaks säilima harmoonia ja rahu, sest kodu on eelkõige turvatsoon, kus puhkus ja akude laadimine kõige olulisem.

Seinakatted on Elitise valikust.

Vanemate magamistoas on voodi taga on mugav walk-in garderoob, mis viib otse vannituppa. Foto: Anne-Mai Pällo
Vanemate magamistoa toonid on julged ning mööbel eritellimusena just selle ruumi parameetreid arvestades tehtud. Foto: Anne-Mai Pällo

Mis sai määravaks valgustite valikus?

Valgustid on kindlasti eraldi teema ja oluline aksessuaar ruumis. Õige valgustus annab ruumile palju juurde , valesti valitud valgusti võib aga kogu ruumi miljöö rikkuda nii vale valguse kui vormi poolest.

Antud korteri valgustid on valitud vastavalt ruumile ning toetudes nii interjöörile kui maja eksterjöörile. Noblessneri kodusadama arendus on veidi tööstuslik, funky ja põnev, nii ka ruumi valitud valgustid. On kandilist vormi kui mängulist ja ümarat, ikka vastavalt ruumi olemusele ja nõuetele. Lastele sai pandud nii õhupalle seintele kui valgustabloo tüüpi valgusti, kuhu peale ise kirjutada saab.

Kabineti siustus on eritellimustöö? Miks?

Kabineti riiul ning kirjutuslaud on kõik eritellimustööna valminud. Valmismööblit on tihti väga keeruline ruumi paigutada, ikka kuskilt jääb mõnikümmend sentimeetrit puudu või üle, toon pole päris see jne. Erilahendus on nagu rätsepaülikond – istub perfektselt. Suur üle terve seina ulatuv raamaturiiul oli pere soov ja selle disain sai inspiratsiooni taaskord maja välisest arhitektuurist – tulemus  on ebasümmeetriline ja nö mitmekihiline, nagu Noblessneri Kodusadama majade fassaad. Mööblil kasutatud naturaalse puiduspooni toon on tehtud põranda 100% põranda tooni järgi. 

Suur üle terve seina ulatuv raamaturiiul oli pere soov ja selle disain sai inspiratsiooni taaskord maja välisest arhitektuurist – tulemus on ebasümmeetriline ja nö mitmekihiline, nagu Noblessneri Kodusadama majade fassaad. Foto: Anne-Mai Pällo