Aiatöö on sama hea kui jõusaalitrenn!Foto: bruce mars / Pexels
Kodu ja Aed
20. aprill 2021, 07:00

Suveks saledaks? Vali jõusaali asemel midagi veel paremat!

Kas aiamaal müttamine võib olla parim kaalulangetuse treening maailmas? Tuleb välja, et see on mujal maailmas hästi hoitud saladus. Toimekas eestlane teab kindlasti, et aias saab selja higiseks.

Tavaline treeningkava jõusaalis hõlmab endas nii raskuste tõstmist, sõudeergomeetrit kui ka jooksulinti. Aiamaal on nende vasteks töö labidaga, lehtede riisumine ja muruniiduki lükkamine. Kõik need tegevused põletavad peaaegu samaväärselt kaloreid.

Seoulis, Lõuna-Koreas, tehtud uuringu tulemused näitasid, et keskmise intensiivsusega treeningu saad taimede kastmisest, multšimisest, rehitsemisest ja rohimisest. Kaevamine on aga suisa kõrge intensiivsusega trenn.

Aiatööd treenivad kõiki lihasgruppe, jalgu, tuharaid, käsi, õlgu, selga, kaela ja kõhtu, sest sisaldavad venitamist, tõmbamist ja vedamist. Täpselt seda peabki üks hea trenn pakkuma!

Aiatööd on üldiselt sujuvate liigutustega, mistõttu pole suurt vigastuste ohtu ja stressi kehale ning sidemetele. Õues toimetades langeb stressihormoon kortisool, mis mõjutab nii meie meeleolu kui ka kõhurasva.

Lisaks on aiatöödel veel plusse:

  • taimede eest hoolitsedes saame olla värskes õhus,
  • lillelõhn on looduslik aroomiteraapia,
  • päikeselt saame palju looduslikku D-vitamiini,
  • isegi jalutuskäik aias alandab vererõhku,
  • aiatöid tegevatel inimestel on parem uni.

Allikas: Fit.thequint.com