Vertikaalne puitaed on rohkem levinud.Foto: PantherMedia/Scanpix
Remont ja Ehitus
18. aprill 2019, 18:26

Nõuanded, kuidas ehitada vastupidav puitaed

Enamik piirdeaedasid ehitatakse Eestis puidust, mida on lihtne ümbritsevaga sobitada. Puitaed ei pea aga välja nägema nagu harjumuspärane lippaed. Tänu laiale materjalivalikule ja kaasaegsele puidutöötlemistehnikale on võimalik luua nii klassikalisi kui ka modernseid ning omanäolisi lahendusi.

Puitaiad võib põhimõtteliselt liigitada kaheks: vertikaalseteks ja horisontaalseteks.

Vertikaalsed puitaiad

Kõige eelistatum on vertikaalne puitaed. Tavaliselt sobib see piirdeaiad hästi üldisesse tänavapilti, kuid kasuks tuleb siiski vaadata ka maja fassaadi ja naaberaedu. Verikaalse puitaia puhul kinnitatakse aialipid kruvidega põiklatile/põõnale, mis omakorda on kinnitatud poltidega aiaposti külge.

Aialipid on kas saetud või hööveldatud puidust. Levinumad mõõdud: hööveldatud aialipid 18x95 mm ning hööveldamata aialipid 22x100 mm. Aialippide pinnakattena on valida värvimise ja sügavimmutamise vahel. Horisontaalse põõnana kasutame höövelprussi 45x95 mm või hööveldamata prussi 50x100mm. Puitaiad saab muuta vastupidavamaks, lisades aia ülemisele äärele nn U-liistu ehk kattelaua – aialipid on kaitstud niiskuse eest ja piirdeaed ise vandaalikindlam.

Horisontaalsed puitaiad

Horisontaalsed puitaiad on ajalooliselt vähem levinud, kuid just viimasel ajal suurt populaarsust võitnud. Horisontaalse puitaia puhul kinnitatakse hööveldatud või hööveldamata lauad aiapostidele horisontaalselt. Laudade vahed jäetakse tavaliselt suuremad kui verikaalse puitaia puhul. Piirdeaiad tagavad suurema privaatsuse, kui kasutada aial topeltlaudist – laudis kinnitatakse aiapostide mõlemale poole.

Mida järgida piirdeaia ehitamisel?

Puitaia ehitus algab piirdeaia otstarbe, viimistluse ja kõrguse määramisega. Puitaia plussiks on võimalus valida just endale sobiv ja meelepärane lahendus, alustades aia värvist, aialippide kujust, laudise paiknemisest.

Edasi loe portaalist kodus.ee.