Toode tuleks ära visata, kui selle konsistent ja lõhn on muutunud.Foto: Moose Photos / Pexels
Nipid
21. aprill 2019, 19:32

Mida tähendab „parim enne“ kuupäev kosmeetikatootel? (3)

Paljudel kosmeetikatoodetel pole säilivusaega üldse märgitud. Kuidas määrata nende kasutusaeg vastab Kadri Sild, Joik OÜ müügijuht.

 

Reeglid ütlevad, et kosmeetikatootele ei pea säilivustähtaega märkima, kui see on üle 30 kuu. Kohustust pole näidata ka toote valmistamiskuupäeva. Kasutatakse vaid avatud kreemipurgi sümbolit, mis näitab, kui pikalt võid toodet pärast selle esimest avamist kasutada. Tavapäraselt on see 6 (6M) või 12 (12M) kuud. Selle regulatsiooni alla läheb enamik tavakosmeetikatooteid.

Looduskosmeetika säilib üldjuhul lühemat aega kui tavakosmeetika, sest neisse lisatakse võimalikult vähe säilitusaineid ja needki peavad olema looduslikku päritolu. Mõnel juhul ei lisata neid üldse. Kuna säilivusaeg on neil tavaliselt alla 30 kuu, on alati tootele märgitud «parim enne» kuupäev. See annab tarbijale kindluse, et toode ei ole kauem riiulil olnud kui peaks ning ka säilivusaeg on üheti mõistetav.

«Parim enne» tähendab, et toodet võib kasutada ka pärast märgitud kuupäeva, ent selle parim kasutusaeg on enne seda. Enamasti pannakse «parim enne» kuupäev aga varuga, nii et tõenäoliselt on toode sama heade omadustega ka jupp aega pärast märgitud kuupäeva.

Tundlikule nahapiirkonnale mõeldud toodetel, nagu silmaümbruskreem, soovitame «parim enne» kuupäeva järgida siiski rangemalt kui keha- või vannitoodetel. Toote riknemisest annab märku selle muutunud konsistents ja lõhn. Siis tuleb see ära visata.