Ole eeskujuks ja alusta päeva tervisliku toidukorraga.Foto: Jwlez, Unsplash
Nipid
22. aprill 2019, 05:49

Erik Orgu: 10 soovitust, kuidas muuta lähedaste toidulaud tervislikumaks (3)

Hoolides oma pereliikmetest ja lähedastest, on mõistetav su soov, et nad toituksid tervislikult. Need Erik Orgu nõuanded aitavad sul muuta pere toitumisharjumusi tervislikumaks.

 

1. Hari ennast

Vanemana vastutad sina oma alaealiste laste toitumise eest. Ole valmis panustama oma aega ja energiat, et kujundada tervislikud toitumisharjumused. Selleks tee endale selgeks tervisliku toitumise põhitõed ja räägi nendest ka oma perele. Head toitumisharjumused mõjuvad hästi kehakaalule, seedimisele, enesetundele, nahale ja ajutööle ning muudavad tuju heaks.

Rääkima peab ka ebatervislikust toitumisest ja selle tagajärgedest. Tervislikul toidulaual pole kohta söökidel, milles on maitsetugevdajaid, transrasvu, valget suhkrut ja glükoosisiirupit. Loe toidupakendite silte, et teha paremaid valikuid.

2. Alusta pere päeva tervisliku toidukorraga

Veendu, et su pereliikmete päeva esimene toidukord oleks tervislik. See ei pea olema tingimata hommikul söödud, sest ka minul läks varem kõht tühjaks pigem lõuna ajal. Hommikueine peaks kindlasti sisaldama kõiki makrotoitaineid ehk naturaalsest toorainest pärit valku, rasva ja süsivesikuid.

Pärast nädalat paraneb kõigi enesetunne. Siis on lihtsam muuta ka päeva teine toidukord tervislikuks.

3. Tervislikud vahepalad

Selgita välja enda ja ka teiste patutoidud ning asenda need tervislike alternatiividega. Hea vahepala krõpsude asemel on pähkel. Kommide asemel proovi kuivatatud datleid. Samas ole ettevaatlik, sest ka pähklid ja kuivatatud puuviljad on energiarohked.

4. Rohkem puu- ja juurvilju

Alusta igat toidukorda värske salati või puuviljaga. Las iga sööja valib ise oma lemmiku. Hea viis, kuidas päevas viis peotäit puu- ja juurvilju süüa, on teha köögi- ja puuvilja segusalateid või smuutisid, kus sees on nii salatit, marju kui ka juurvilju.

Lastele väga meeldivad valmis lõigatud kurgi-, porgandi- ja lillkapsakangid.

Smuutid meeldivad nii suurtele kui väikestele. Foto: Claudia Crespo, Unsplash

5. Sööge koos

Proovi võimalikult tihti sättida nii, et pere sööb koos. Selleks, et koos olemise aega nautida, lülita välja teler, pane kõrvale nutiseadmed ja muu, mis pole söömise ajal vajalik. Perega koos maitsva ja tervisliku roa nautimine on heade toitumisharjumuste visiitkaart. Tutvusta ka külalistele, mida oled valmistanud – nii saavad ehk nemadki inspiratsiooni.

6. Austa teiste maitse-eelistusi

Ära suru oma maitset peale! Vestle pereliikmetega, et saada teada, mida keegi tervislikust menüüst süüa soovib.

7. Ole eeskujuks

Kui tahad oma pere harjumusi muuta, pead ka ise head eeskuju näitama, isegi kui sul pole liigse kehakaaluga probleeme. Mida paremini seda projekti vead, seda kiiremini juurduvad uued toitumisharjumused. Minu praktika näitab, et kolme esimese kuuga toimuvad kõige olulisemad ja suuremad muudatused. Sealt edasi on palju lihtsam. See ei tähenda aga seda, et võid end hiljem lõdvaks lasta.

Ole eeskujuks ja alusta päeva tervisliku toidukorraga. Foto: Jwlez, Unsplash

8. Premeeri vaid tervisliku toiduga

Ebatervislik toit ei tohiks olla autasuks ega lohutuseks. Tihti minnakse perega pitsat sööma, kui tunnistusel on head hinded või meel on must. Nii võib kujuneda välja emotsionaalne sööja, kes otsib toidust lohutust või pingutab vaid ebatervisliku toidu nimel.

Premeeri ja kosuta ennast ning teisi head energiat andvate toitudega. Otsi söögikohti, kus pakutakse maitsvat ja tervislikku sööki, ning minge sinna koos perega mõnusalt aega veetma ja toitu nautima.

9. Väldi poes ahvatlusi

Poes hoidu maiustustest ja valmistoidust, mille väljapanekud on väga ahvatlevad. Tihti on lastele suunatud maiustused paigutatud nende silmakõrgusele ja neid on raske eirata. Kõige targem on lapsele selgitada, miks see valik talle hea pole. Paku talle tervislikumaid alternatiive.

Poeskäiku planeerides mõtle varem valmis, mida sul vaja on ja kust selle leiad. Nii väldid ebatervislikke ahvatlusi ja muudad poekülastuse kiiremaks.

10. Parim jook on puhas vesi

Veendu, et su pereliikmed jooksid piisavalt vett. Sageli ajavad inimesed nälja- ja janutunde omavahel sassi. Vee joomise suurendamiseks valmista ise tervislik maitsevesi, lisades vette piparmünti, kurki või sidrunit.

Poes müüdav maitsevesi jäta ostmata, sest sellele on lisatud suhkrut ja ebatervislikke maitsetugevdajaid.

 

HEA TEADA!

  • Maitsetugevdaja on pakil märgitud kui E621 või naatriumglutamaat.
  • Transrasvad tekivad peamiselt tööstusliku tootmise käigus, kui taimseid õlisid osaliselt hüdrogeenitakse ehk tahkeks muudetakse. Transrasvu on küpsetistes, margariinis, jäätises.