Kodu korda!Foto: Priit Grepp
Sisustus
22. aprill 2019, 16:29

10 soovitust kevadiseks suurpuhastuseks

Kevadised päikesekiired on halastamatud ja viitavad kodus kohtadele, mille eest tahaks piinlikkusest ära põgeneda. Kevadine suurpuhastus on vajalik isegi siis, kui oled hoolsalt igal nädalal tolmuimeja, mopi ja lapiga elamise üle käinud. Hansaposti kodukaupade tootejuht Kristel Türk jagab nippe, kuidas kodu perfektselt puhtaks ja korda saada.Ära planeeri kõiki töid ühele nädalavahetusele, veel vähem ühele päevale. Nagu nimigi viitab, on suurpuhastus suur töö, milleks tuleb varuda aega, vastasel juhul on tulemus pettumust valmistav, selg haige ja tuju nullis. Koosta vajalikest tegevustest nimekiri ning jaota tööd kalendrisse vabadele päevadele. Võid vabalt otsustada, et suurpuhastus kestab kaks nädalat või koguni kuu. Mõned väiksemad tegevused, näiteks vaipade kloppimise, võid paigutada argipäeva õhtutesse, suuremad nädalalõppudele. Jäta endale tööde vahele ka aega puhkamiseks ja taastumiseks. Koos

Nihuta paigast diivanid, kummutid ja kapid, mille alt sa tavaliselt põrandaid ei pese. Kummutitest võiks eelnevalt sahtlid välja võtta, et seljale tõstmisega liiga ei teeks. Pese põrandad ja pane vajadusel mööbliesemete jalgade alla uued vildist kaitsed, et esemeid lihtsamini liigutada ja põrandat mitte kriimustada.

Peidetud tolmukogujate tuvastamine võiks olla samuti suurpuhastuse osaks. Tavaliselt on nendeks ribikardinad, malmradiaatorid, laste mängukarud ja laevalgustid, aga igas kodus võib leiduda veelgi üllatavaid tolmu peidukohti. Ribikardinad võiks riba haaval niiske lapiga puhtaks pühkida. Malmradiaatorite ribide puhul võib vaja minna aurupuhastit või painduva otsikuga tolmuimejat, sest käsi üldjuhul neid puhastama ei paindu. Laste mänguasju võib enamasti pesumasinas pesta või keemilises puhastuses korrastada, laelambid võiks laest alla võtta ja vastavalt materjalile kas tolmuimejaga puhastada või voolava vee all pesta. 

Küüri kõik vannitoa seinad ja nurgad, mida sa tavaliselt ei puhasta. Silikoonitud ja vuugitud pinnad on kõige tõrksamad, võimalusel kasuta nende puhul aurupuhastit, nii vähendad tuntavalt töövaeva. Keraamiliste plaatide pesuks võib kasutada nõrga söögiäädika lahust, sama vahendiga saab puhastada segistite ja duši otsikud sinna kogunenud katlakivist.

Köögi koristamiseks varu aega, sest lisaks kõigi pindade puhastamisele, võiks küürida külmiku ja ahju, teha korda köögikapid ning kontrollida kuivainete kuupäevi. Alustada võib seintelt, töötasapinnalt ja mööblilt pritsmete eemaldamisest, selleks sobib nõrk nõudepesuvahendi lahus. Tee veekeetjale ja kohvimasinale katlakivieemaldus. Võta kubust välja rasvafilter ja pane see nõudepesumasinasse või pese käsitsi. Kui kubu ja praeahi on korralikult määrdunud, võta abiks aurupuhasti. Võimalusel sulata külmkapi sügavkülm ning küüri söögisooda või nõudepesuvahendiga puhtaks kõik külmkapi riiulid. Lõpetuseks vaata üle kõigi kappide sisu – kas sealt saab midagi välja visata või praktilisemalt karpidesse ümber paigutada. 

Garderoobide ja kappide korda tegemine on kevadeti eluoluliselt vajalik, et pakkida kõik talveriided ja jalanõud ära ning otsida kevad-suvised esemed välja. Selle töö käigus tuleks asjad riiulitel korda sättida, kuigi see võib näida võimatuna, sest enamasti on kappides rohkem riideid, kui sinna ära mahub. Sestap võiks kõik väikeseks (või suureks) jäänud riided, samuti esemed, mida pole mitu hooaega kantud, anda heategevuseks. Sama kehtib ka laste riiete ja mänguasjade kohta. Avarates kappides võiks süsteemi loomiseks kasutada läbipaistvaid kaste, millele saab markeriga märkida viited kasti sisule. Talveriided võiks hooaja lõpuks pakkida vaakumkottidesse, kus need võtavad vähem ruumi ega kogu suve jooksul tolmu ja kahjureid.