KautuseaedFoto: TYRONE SIU
Kodu ja Aed
16. aprill 2020, 12:10

Katuseterrassi kujundades tuleb arvestada kliimaga

Kuidas sisustada ja kujundada katusele roheala nii, et see oleks aastaringlselt mõnus ja koduomanikele meeltmööda, on üsna raske küsimus. Üks ja kõige olulisem on meeles pidada aga just seda, millises kliimaga piirkonnas sa elad.

Aia rajamine katusele on pisut keerulisem, kui seda lihtsalt maapinnale planeerida. Lisaks keskkonnale ja temperatuurile või siis selle muutusele vastavalt aastajale nagu seda Eesti on, tuleb kindlasti silmas pidada ka terrassi aluskontsruktsiooni ja maja katuse kandevõimet. Keegi meiste i soovi oma aiaga alustada kolmandal korrusel ja lõpetada esimesel.

Parim on kaasata aia kujundamisel siiski professionaalid. 

Puude istutamisel peab kindlasti uurima, millises koguses ja kui palju võib olla terrasil mulda, sest muld on raske ja võib rõdu või katuse kergelt sisse vajutada. Pigem tasub jääda kunstmuru või muruseemne külvamise juurde, kuid sel juhul tuleb muld kindlasti muld sügisel peale hooaja lõppemist üles võtta. Suuri taimi võib istutada pigem pottidesse, mitte otse rõdule, sest nende juured võivad hakata maja seinamaterjalidesse kiirelt endale sobivat teed rajama ning seeläbi hoonet lõhkuma.

Katuseterrassi rajamisel peab arvestama ka äravooluga, et vesi pärast alumiste naabrite rõdule või tuppa ei voolaks. Kastmis ja veesüsteeid majas peavad olema kindlalt planeeritud.

Märkimisväärset tähtsust taimede ja puude valikul mängib ka tuule olemasolu. Kui rõdu või katuseterrass on väga tuulilses kohas, peavad taimed olema väiksemad. Suured puud lendavad katusel kergesti ümber ja võivad sealt alla sadada. Taaskord on olukord ohtlik kõigile, kes maja läheduses liiguvad. Hea oleks kasutada kindlaid kinnitusi, millega taimed katsel paigal püsivad. 

Järgmiseks on väga tähtis teada, kui palju paistab katusele päike. Kui maja on varjulises kohas ja katusel pigem jahedam, peab taimede valikul lähtuma just sellest. Kui aga katus on laus päikeseline ja suvel kuum nagu kõrb, tasub kaaluda niisutust ja pigem kuuma taluvaid taimi. Niisutus ja kastmissüsteemid kuumal katusel peavad olema reguleeritud nii, et ei küpsetaks ära taimede juuri ega muudaks su mõnusat aeda kõdukõrbeks.

Pigem võib katuseterrassi kaunistada väikeste sektorkastidega, kuhu külvata maitsetaimi ja ürte, mõningaid lilli ja näiteks maasikaid või kultuurmustikaid. Väiksemaid üheaastaseid taimi on hea vahedada ning aastaajalevastavalt muuta. Suurepäraselt võivad sootsates tingimustes katusel kasvada ka tomatid ja kurgid, kuid nemad vajavad kindlasti osalistvarju nii aegajalt sadava vihma kui tulikuuma päikese eest.