Köök.Foto: LIIS TREIMANN
Sisustus
24. aprill 2019, 09:34

Avatud köögid või kööktuba! Kas möödanik sisekujunduses või praktiline ruumilahendus? (1)

Kööktuba ja avatud köök jõudis eestlaste mõttemaailma pigem 1990ndatel aastatel, mil nõukogudeaegne väike kinnine köök oli kõiki ära tüüdanud ning sooviti luua nii öelda avatud ruumi. See andis kodule omamoodi moodsa stiili ja elegantsi. Tänaseks hakkab see mood aga mööda saama ja inimesed on taas jõudnud arusaamani, et seinte maha lõhkumise asemel võiks olla maksimaalselt kasutuses kõik ruumid, omades siinkohal kindlat funktsiooni. 

Aeg, mil moodne köögitehnika ja luksuslik köögimööbel eksponeertuna terve elutoa täitis hakkab muutum. Kummaline, et paarikümne aasta jookul kandus mood, mis tegelikult sai alguse New Yorki minimalistlikest suburban korteritest, kus lihtsalt ruumi puudusel ehitati avatud köögiga stuudiokorter, jõudumööda kogu maailma hiigelsuurte majapidamitse tippu. Pole olemas moodsat maja, kus täna ei oleks avatud kööki.

Köök on tänagi küll luksuslik paik ja kallid kaubamärgid sealse tehnika juures endiselt hinnas, kuid samas ei pea toiduvalmistamisel tekkiv aur ja lõhnad ummistama kogu korterit või elumaja. Pidev solin ja nõudepesu kolin ei ole enam uutes korterites üldse elutuppa kantud. Pigem on saamas taas trendiks eraldi köögid ja söögitoad. Inimesed saavad süüa toas, aga toidu valmistamine ja sellega kaasnevad ettevalmistused ei pea enam koanduma tuppa.

Maitseid on mitmeid ja inimesi, kes endiselt köögivalikul eriarvamusel samuti mitmeid. Millist eelistad, kas eradli asuvat kööki või avatud kööktuba?