Šokolaad on tervisele kasulik.Foto: Lisa Fotios, Pexels
Nipid
28. aprill 2019, 16:48

Šokolaad on tervisele hea: 5 põhjust, miks seda süüa (2)

Enam pole põhjust vaadata šokolaadi poole süümepiinadega. Lisaks selle hõrgutavale maitsele sisaldab tume šokolaad mitmeid tujutõstvaid ained ja antioksüdante. Räägitakse, et šokolaad aitavat isegi köha leevendada!

Paar väikest ruudukest tumedat šokolaadi pole mingi patustamine. Vastupidi – see võib tervisele lausa kasulik olla! Samas tuleb selleks valida võimalikult kõrge kakao sisaldusega šokolaad, kus on vähe suhkrut ning mis on hea kvaliteediga.

1. Teeb tuju rõõmsaks

Šokolaadi maitse, lõhn ja tekstuur stimuleerivad ajus heaolu retseptoreid. Maiuses sisalduv animohape trüptofaan on aju loomulik antidepressant, mille abil toodetakse serotoniini. See hormoon tekitab hea tuju ja armumise tunde.

2. Aitab hoida südame terve

Šokolaadi sisalduvad flavonoidid aitavad alandada vererõhku, vedeldada verd ning vähendada põletikku.

3. Kaitseb artereid

Flavonoidid aitavad nn halva ehk LDL kolesterooli oksüdeerumise vastu, mis põhjustavad veresoonte ummistumist. Kookosvõis on steariinhapet, mis on küllastunud rasvhape, kuid see ei tõsta halva kolesterooli taset ning võib isegi suurendada nn hea ehk HDL kolesterooli kaitsvaid omadusi.

4. Leevendab köha

Šokolaad sisaldab teobromiini, mis aitab leevendada köha, lõdvestades ülemiste hingamisteede närve.

5. Soodus mõju ajule

Kakaos ja rohelises tees olev epikatehiin võib kaitsta Alzheimeri eest takistades kleepuvate valkude kogunemist aju veresoontes. Samuti aitavad kakaos sisalduvad flavonoidid kaitsta ajurakke kahjustuste eest ning ergutada verevarustust. Kõrge flavonoidide sisaldusega kakao võib takistada vanusega seotud mälu halvenemist ning seda protsessi isegi ümberpöörata.

Allikad

Harper's Bazaar

Netdoctor.co.uk