Kunsthaus Grazi autor, legendaarne Archigrami arhitekt Sir Peter Cook juba sel neljapäeval Tallinnas.Foto: EKA
Sisustus
24. aprill 2019, 14:18

Tallinnas annab avatud loengu arhitektuurilegend Sir Peter Cook (5)

Neljapäeval peab Eesti Kunstiakadeemia suures saalis avaliku loengu Briti arhitekt, professor Sir Peter Cook, kes on olnud arhitektuurimaailmas keskne tegelane juba üle poole sajandi.

Peter Cook on 1960. aastate ing­lise avangardistliku arhitektuurirühmituse Archigram asutaja, endine Londoni kaasaegse kunsti instituudi direktor ja Bartletti arhitektuurikooli juht. 2010. aastal pälvis ta Lundi ülikoolilt audoktori tiitli oma panuse eest arhitektuurilisse innovatsiooni. Cooki Archigram’iga saavutatu on leidnud kajastust paljudes publikatsioonides ja näitustel ning Briti arhitektide kuninglik instituut RIBA tunnustas 2002. aastal rühmituse liikmeid oma kõrgeima autausu, kuningliku kuldmedaliga.

Aastal 2007 lõi kuninganna Elizabeth II Cooki rüütliks tema teenete eest arhitektuurivallas. Hetkel töötab Cook vanemteadurina Londoni kuninglikus kunstikolledžis, olles samal ajal ka professor Bartletti arhitektuurikoolis ja Frankfurdi visuaalkunstide kõrgkoolis (Staedelschule).

Olles arhitektuuriringkondades tuntud juba oma karjääri algusest peale, pälvis Cook laiema tähelepanu Grazi kunstimuuseumi projektiga Austrias. Suurem tähelepanu jätkus Viini majandusülikooli õigusteaduskonna ja haldushoone valmimisega ning Austraalias Bondi ülikooli arhitektuurikooli projektiga. Cooki projekteeritud hooneid võib leida ka Osakast, Nagoyast, Berliinist, Frankfurdist ja Madridist. Tema projektidega saab lähemalt tutvuda koos arhitekt Gavin Robotham’iga asutatud arhitektuuribüroo kodulehelt: http://www.crab-studio.com

Rohkem infot: EKA