Allkorrus on muudetud avatuks, et pere saaks üksteisele lähedal olla.Foto: Cecilia Möller / Living4media
Sisustus
25. detsember 2020, 08:47

FOTOLUGU | Muutumise võlu: rohke männilaudisega kodu saab uue ja helge ilme

“Maakleri auto pargib meie naabruses asuva maja juures,” teatas sõpradelt saabunud sõnum, millest saigi alguse selle kodu lugu.

Karin ja Kristoffer hoidsid seepeale silmad lahti ja leidsidki kõnealuse maja nädala pärast müügis olevat. Fotode vaatamine võttis aga hoo maha – rohkelt männipuitu koos kollase, oranži ja pruuniga. See ei kutsunud. Esialgu ei tekkinudki plaani vaatama minna, kuid viimasel  minutil mõtlesid Karin ja Kristoffer ümber ja läksid siiski.

Allkorrus on muudetud avatuks, et pere saaks üksteisele lähedal olla. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Kore ja kortsus laudlina on kontrastiks moodsalt siledale. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Väljapeetud raamistikku lõhuvad detailid, näiteks rullis tekid kapi otsas. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Tume puidust tööpinnatagune. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Ka tarbeesemed riiulil on selle kodu toonides. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Lisatööpind ja paik kiireks hommikueineks. Foto: Cecilia Möller / Living4media

Oli armas augustikuu pärastlõuna ning aed kümbles päikeses. “Saime aru, et siin võib tore olla, ning maja sisemuse saab ju üle värvida,“ meenutab Karin. Kodus vaatasid nad planeeringu üle ja sündisid ideed, kuidas seinu eemaldada, et tekiks avatud planeeringuga kodu. Mõne nädala pärast oli maja nende oma.

ENNE REMONT, SIIS PERE
Välimuselt oli maja Gotlandile iseloomulik, nüüd tuli ka sisemus keskkonnaga harmoniseeruma panna. Sellega soovis paar hakkama saada enne järgmist sammu oma elus – pere loomist.

Valge esik on avaram, siingi on vaasis lihtsad õied. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Sein loob vana talukoha tunnet. Foto: Cecilia Möller / Living4media

“Paljud ostavad maja siis, kui neil on juba lapsed ja eluase on jäänud kitsaks. Siis tuleb neil aastaid nädalavahetustel remontida ja rassida. Meie tahtsime vastupidi,” teatab Karin. “Väikeste lastega oled ju palju kodus, siis on parem seda aega nautida, mitte seista keset remondivälja.”

Remondiga taheti alustada niipea kui võimalik. 1980ndad ära ja uus värske stiil sisse! Entusiastlikult võtsid nad mitu tuba korraga käsile. “Algul ei aima, et see võtab nii kaua aega! Tõenäoliselt kulus meil seda plaanitust poole rohkem. Neli tuba korraga, see tähendas totaalset kaost ja tolmu. Hea, et meil polnud siis väikseid lapsi seal ringi jooksmas.”

Rustikaalne nagi siledal seinal. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Mahedad värvid. Foto: Cecilia Möller / Living4media
“Oleme õppinud trendidest mööda vaatama ja valima asju, mis meile koju sobivad,” ütleb perenaine. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Töönurk kapi taga. Foto: Cecilia Möller / Living4media

PÄRIS OMA STIIL

Allkorrus tehti avatuks, üheks mõnusaks ruumiks. Kesksel kohal on einestamisala, kust näeb nii köögi kui ka elutoa poole. “Niisuguse lahendusega tekitasime omale punase joone, mida läbivalt järgida – ükskõik kus oled, tunned teistega lähedust, saad suhelda. See on nii harmooniline ja loomulik ja meile tõesti meeldib oma kodus aega veeta! Minu lemmikkoht on diivanil kamina ees või siis köögis toolil, Kristofferi kokkamist vaadates,” räägib Karin.

Kogu allkorrus on värvitud matilt valgeks, see peegeldab maja välisilmet. Lisaks on siin Gotlandile omaseid rustikaalseid detaile. Unistuslikud värvivarjundid ja naturaalsed materjalid kohtuvad moodsate, kergelt jõuliste elementidega.

Kergelt unistuslikud toonid lastetoas. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Väike sisekujundaja. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Teise ringi leiud - puhas nostalgia. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Rännuselli nurgake. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Hea idee: riputustoru. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Põnev vana spordivarustus. Foto: Cecilia Möller / Living4media

“Kui alustasime, tekkis ka suurem huvi sisekujunduse vastu ja püüdsime kasutada mitut stiili,“ meenutab Karin. „Aga aastate jooksul on meil tekkinud päris oma stiil. Olen õppinud trendidest mööda vaatama ja valima asju, mis meile koju sobivad. Minu meelest on oluline kuulata maja ja keskkonda. Leida lahendused, mis on väljastpoolt trendi, aga pole väga kallid. Meie kodu koosneb praktiliselt teise ringi leidudest.“

Tekstiilid on külluslikud ja mõnusalt kortsus. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Kriimulisus on läbiv joon. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Jasmiinioksad voodi kõrval vanal pingil. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Puidust vannikülg ja lihtne kardinapuu. Foto: Cecilia Möller / Living4media

UNISTUS TALUST MERE ÄÄRES
Lastetubades on rahulik värvigamma, et Stina ja Bill saaksid mõnusalt lõõgastuda ja uni oleks hea. Uuskasutuses mööbli saab vajadusel üle värvida, kui lapsed kasvavad ja ruumid on vaja ümber kujundada.

Praegu kasutavadki lapsed neid tube vaid magamiseks, see  peegeldub ka värvides – siin on rahulike mängude ja vestluste paik. Kõik erutavad asjad juhtuvad all mänguruumis, kus on ka värvi ja lusti rohkem. 

Kahe lapsega on pere elustiil muutunud, nagu oligi arvata. Praegu poleks remondi jaoks enam ei tunde ega minuteidki kuskilt võtta. Selle asemel saab nüüd elada igapäevaelu ja selle kõrvalt nokitseda. 

“Lapsed on väikesed vaid korra elus. Oleme rõõmsad, et kulutasime remondile enne nii palju aega. Nüüd saame elada majas, mida naudime ja kus end hästi tunneme. Elu muutub pidevalt ja me ei tea, kas oleme siin ka tulevikus. Meile meeldib ka mõte väikesest talust otse mere ääres.”

Aed võlus peret juba esmasel külastusel. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Väikse kannuga kastja. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Siin saab poodi ja kohvkut mängida, teisel pool on liivakast. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Käepärasest materjalist silt. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Mänguhoos. Foto: Cecilia Möller / Living4media
Kuna maja on väljast valge, tehti ka siseseinad heledaks. Foto: Cecilia Möller / Living4media