Lustakas efekt: pere lemmik omal kohal ja ka tagaseinal. Foto: Brando Cimarosti / Living4media
Sisustus
22. detsember 2020, 08:02

Fototapeet toob tuppa elu ja särtsu

Fototapeet on jätkuvalt moes, ent sellega ei tooda tuppa enam linnavaateid ega troopilisi randu nagu mõni aeg tagasi, vaid valitakse loodusmotiivid, abstraktsed mustrid ja metsavaated.

Sisekujundaja Kristiina Luts märgib, et suured värvilised pildid ja mustvalged linnavaated fototapeedil jäävad pigem käesoleva aastatuhande algusesse. „Täna kasutatakse seinal rohkem fototapeeti, millel olev pilt pole väljanägemiselt mitte enam nii selgelt foto, vaid pigem selle graafilisem ja töödeldum variant.“ Tapeedifirmad müüvad seda ka digitapeedi nime all.

Kui tavaline tapeet on müügil paanidena, siis pilttapeeti müüakse ühe suure rullina, mis lõigatakse lahti ja pannakse seina tükkidena. „See on pilt, mis katab ära kogu seina – näiteks on ühes nurgas mets kõrgem ja teises madalam,“ kirjeldab spetsialist. „Sellel on sageli kujutatud pilti, mitte mustrit, mis korduks nagu tavalise tapeedi puhul.“

Fotost eristab selliseid tapeete töötlus ehk fotoga võrreldes on need retušeeritumad ja müstilisemad. Lutsu sõnul on moes abstraktsed mustrid, looduselemendid ja lopsakad metsavaated.

SINAKASROHELINE TAPEEDIL JA TEKSTIILIDEL

Värvidest rääkides nimetab Luts trendikana rohelisi toone. „Aga mitte oliivikarva ehk kollakasrohelised, vaid just sinakasrohelised,“ täpsustab ta. Palju kasutatakse ruumis ka sama värvi tekstiile, näiteks sametit. Sinaka ja roheka kõrval on interjöörides vastukaaluks aga ka palju roosakat. Mõlemad lähevad kokku
luksuslikuma art déco stiiliga, mis praegu moes. Selle stiili puhul panustab ka tapeet luksuslikuma tulemuse loomisesse.

Kas fototapeeti valides peab olema valmis paari aasta pärast seda välja vahetama, kui tapeedil olevad mustrid ja värvid on moest läinud? „Klassikalised ja ajatud värvid on tõesti näiteks must ja valge ning hallid toonid. Samas on ka roheline selline, mis oli, on ja jääb. Iseasi muidugi, kas just smaragdroheline, mis praegu levinud,“ vastab Luts.

Kui uks oleks kinni, ei paistakski ta metsast välja. Foto: Living4media
Pigem lihtsalt lõbus pilt kui liigagi levinud multikakangelased. Foto: Tootja

Ta soovitab koju materjale valides lähtuda eelkõige isiklikest eelistustest – igaüks ju teab, kas talle meeldivad kodus pikalt samad asjad või soovitakse iga paari aasta tagant pigem midagi muuta ja interjööri uuendada. „Üldiselt võib öelda, et just julge-mad ja efektsemad lahendused on tegelikult sellised, mida ei  kiputa väga välja vahetama – pigem tüditakse lillast  seinast, mis ongi lihtsalt lilla sein, ilma et selles oleks midagi silmapaistvat.“

KÕIK MUSTRID EI SOBI
Valik oleneb konkreetsetest ruumidest – iga motiiv ei pruugi interjööri sobida, vaid arvesse tuleb võtta ülejäänud sisekujundust. Luts soovitab vaadata ka tapeedi materjali. Pabertapeet pole küll päris kadunud, ent sellel on ka miinuseid, näiteks kipub see paigaldades kergesti rebenema. Fliistapeeti on  pabertapeedist lihtsam paigaldada ja selle saab soovi korral sama hõlpsalt hiljem seinast ka ära võtta. Lisaks kasutatakse fliistapeedi tootmisel looduslikke materjale, mis ei sisalda  vinüüli (nt PVC), aga sellele vaatamata on toode vastupidav. „Magamistuppa vinüüli väga ei soovitata, kui, siis esikusse.“

Luts soovitab fototapeediga katta aktsentsein, seega pai-galdada tapeet vaid ühte seina – muidu võib ruum minna liiga kirjuks. Aktsentseina valides peaks lähtuma interjööri loogikast – see võiks olla millegi sellise taustaks, mida soovi-takse ruumis eraldi rõhutada, nt voodit või öökappe. Kui üks sein on kaetud fototapeediga, võiksid teised olla värvitud sellega sobivalt toon toonis. „Soovitan valida tapeedil olevatest toonidest mõni heledam. Pange tapeedi kõrvale värvikaardid ja kõrvutage, mis sobib. Kui aktsentsein on mereroheline, siis teised seinad võiksid olla samuti rohekad, kasvõi valgelähedase heleda roheka tooniga,“ toob Luts näite.

MILLIST FOTOT SAAB TRÜKKIDA?
Fototapeete müüva ja trükkiva firma Grano Digital turundus-juhi Eda Kaasiku sõnul saab fototapeedi tellimisel klient pildi ise valida. „Tavaliselt annabki klient meile oma pildi või siis valib selle fotopangast.“

Kaasik nendib, et ühest küljest pole nimetus „fototapeet“ kõige parem, sest trükkida saab kõike, mitte ainult fotosid. Üldiselt tellitakse nii fotosid kui ka originaaldisaini.

Nõuded fotole sõltuvad Kaasiku sõnul sellest, kui suurelt on vaja pilt välja trükkida. „On oluline vahe, kas tuleb teha 2 x 2,8 või 5 x 3 meetri suurune väljatrükk,“ ütleb ta. Näiteks 5 x 2,5 meetri suuruse väljatrüki puhul peaks fail olema umbes 20000 x 10000 piksline. „Et teada saada, kas fail sobib nii suureks väljatrükiks, soovitame kõigepealt saata meile fail ja lisada oma soovid, et saaksime tulemuses kindlad olla,“ lisab Kaasik. „Meie programmis saab kontrollida, kas tiheduspunkte on konkreetse faili puhul trüki jaoks piisavalt.“ Megabaitide arvu väga täpselt ette öelda ei saa – näiteks heledate ja tumedate piltide puhul võib see näitaja olla erinev.

Charlie Chaplin - mees, kes pani naerma läbi pisarate. Foto: Living4media
Duši all silla all. Foto: Radoslaw Wojnar / Living4media

EESTI FOTOGRAAFIDE TÖÖD ERISTUVAD

Kaasik julgustab väljatrükiks kasutama fotosid Eesti fotograafidelt, kellest paljudel on koduleht, kus olemas ka pildifailide ostmise võimalus.

Pilte saab osta ka fotopankadest. „Fototapeediks piisava kvaliteediga fotosid võib olla raske leida, aga sugugi mitte võimatu. Samas, kui sobiv pilt on leitud, on tulemus enamasti väga mõjus ja kindlasti ka eristuv.“ Eestlastel on ilmselt  liht-sam oma koju panna foto kohalikust rabast, mitte troopilisest rannast.

Autoriõiguse küsimused määravad ka konkreetse fotopanga reeglid – seal peab olema kirjas, kus ja kuidas tohib pilte kasutada. 

Tellitakse aga ka vektorfailide kujul olevaid ja klientide enda kujundatud tapeete. „Neid saab üldjuhul suurendada ilma probleemideta, sest neile selliseid nõudeid nagu fotofailidele ei ole,“ selgitab Kaasik. Näiteks on võimalik panna tapeedil korduma  ettevõtte nimi või logo, tellida kohviku seinale graafilisi pilte jne.

RELJEEFSED TAPEEDID
Fototapeete on valikus reljeefsemaid ja siledamaid, matte ja läikivaid. „Rohkem valitakse matti ja siledamat PVC-vaba tapeeti, mis on kergemini puhastatav ja tänu sellele sobib ka lastetuppa ja ajutiste lahenduste puhul. Kerge struktuuriga tapeete tellitakse harvem, ilmselt on see maitseasi,“ räägib Kaasik.

OÜ Viland juhatuse liikme Andrejs Kuznecovsi sõnul on nende e-poe tapeedikodu.ee valikus ligi 4000 tapeeti, aga raske on välja tuua ühtset värvi või trendi, mille kohta võiks öelda, et nimelt see on moes – inimesed valivad väga erinevaid tapeete. „Lastetuppa soovitakse näiteks tegelasi multikatest, mis on loogiline, aga muidu on valik väga mitmekesine,“ sõnab Kuznecovs. Ja lisab, et laos neil tapeete ootel pole. Kui klient on sobiva tapeedi välja valinud, saadetakse info tootjale, kes fototapeedi välja prindib ning ostja saab selle kätte kolme-nelja tööpäeva pärast.

HEA TEADA:

Kui soovite ruumi visuaalselt laiendada, on parim valik külmades toonides tapeet. Soojad toonid sobivad siis, kui ruumis ei ole piisavalt loomulikku valgust.

Fototapeedi suurus oleneb seina suurusest ning tapeediga võib katta terve seina või ainult osa. Tasub planeerida, et tapeeditud seina ei kaetaks hiljem kinni seinakappide ega muu suurt mõõtu mööbliga.

Kasutada võib ka enda tehtud fotosid, ent kuna väljatrükiks vajalik suurendus eeldab päris professionaalseid oskusi, on lihtsam valida pilt fotopangast või tellida mõnelt Eesti fotograafilt.

Fototapeete on reljeefsemaid ja siledamaid, matte ja läikivaid – lisaks visuaalsele poolele sõltub sellest ka puhastatavus. Ning näiteks fliistapeeti on märksa lihtsam paigaldada kui tavalist pabertapeeti – fliistapeet ei rebene nii kergesti.