SALA helisummutav tool.Foto: Elis Jurkatam
Sisustus
1. mai 2019, 06:59

SALA salapärane kaitsev kamber kodus või bürooruumis (1)

SALA  troonina mõjuv tugitool sai disainer Loreida Heina  sõnul välja mõeldud hetkel, mil ühe büroo kujundus oli valmis saanud, ent asisesse ruumi oli soov mingi praktilise väljundiga dominant tuua.  “Avatud kontoris on omaette olemist võimaldav vaikusekapsel alati teretulnud,” selgitab disainer. 

Idee oli Loreida sõnul lihtne - keerata ümaravormilisele istmele ümber helisummutav “madrats”, mis ülalt kokku näpistatud. Seljatugi on täidetud vetruva tulekindla poroloonlehega, nii et tool sobib nii ühiskondlikku ruumi, aga ka kodus on lastel sellesse lõbus pesa teha. Üks avalik koht, kus tooli proovida saab, on uue EKA hoone liftihall. Tudengid on selle tänuga vastu võtnud.

Helisummutavate toolide sage viga on disaineri sõnul see, et nad võtavad helid liiga maha, tekib vati sees olemise tunne, mis mõjub ebaloomulikult. “SALA puhul seda ei ole, sest  seinad pole paralleelsed ja ülaosa on avatud. Samas võtab ta taustahelid 3 dB vaiksemaks, mis tähendab poole vaiksemat mürafooni.”

SALA ongi mõeldud nendele, kes vajavad vaikset kohta, et nt telefoniga rääkida või millessegi süveneda - kasvõi iseendasse. Kookoniefekt loob hoituse- ja turvatunde. Zen meeleolu toetab ka idamaine õielehe kuju. “Trooni proportsioonid loksusid paika inimese parameetrite järgi - et oleks mugav sisse istuda. Üldine kõrgus (2,15m) toob ta ruumis esile, samas mahub ta vajadusel ära ka madala laega ruumi. Sala lihtsalt mõjub väga kõrgena.”

Loreida täpsustab veel üht detaili tooli osas: "Kasutusel olev sõnaühend "akustiline tugitool" ei ole tegelikult loogiliselt võttes päris täpne, sest akustiline tähendab kõike, mis mõjutab kõlavustingimusi, nii heli neeldumist kui ka heli peegeldumist. Ehk siis akustilised omadused on tegelikult absoluutselt igal materjalil ja esemel. Seetõttu kasutan ise terminit "helisummutav", ent lõppeks on keel meie kõigi oma ja hea, kui asjadest ühtmoodi aru saadakse."

Autor ütleb, et SALA nimi viitab salapärasele kaitsvale kambrile, tähendus on toetatud nii proto-uurali kui ka hispaania ja tai keeles!

SALA tähendus: 

hispaania - tuba, salong, kamber, maja jne.

tai - päikse ja vihma eest kaitsev paviljon kohtumisteks, nii ilmalikes kui religioossetes paikades.

proto-uurali - varjama; soome - saladus; põhja-saami - varjama.

Tootja - Ra Sun www.rasun.ee