Foto: Pixabay
Remont ja Ehitus
30. aprill 2019, 13:07

SOOVITUSED: milline peab olema üks korralikult ehitatud saun

Saunaehitusel võivad paljud asjad viltu minna. Kuidas seda vältida, ning mida teha, et tervisetemplis oleks mõnus olla?

Leiliruum

Ei õlivärvile! Niiske ruumi sisepind olgu niiskuskindel ja aurutihe. Ruumi piirdetarindite välispinnad peavad aga veeauru läbi laskma.  Kõik vuugid olgu tihendatud nii, et pilusid ei oleks. Seina teisel küljel on õlivärv lubamatu, sest niiskus peab vabalt välja pääsema. Selleks soovitatakse teha tuulutusavasid.

Ei mingit vahtplasti! Leiliruumi kõrge temperatuuri tõttu ei tohi selle seinas kasutada vahtplaste, plastikkilesid ega tavalisi värve või lakke. Samuti ei tohi leiliruumis kasutada suure soojamahtuvusega materjale, eeskätt metalle. Sauna leiliruumi lagi ja seinad tehakse kahekordsed, vahele jäetakse õhuvahe. Leiliruumi-poolse seina lae ja seina kõige sisemiseks kihiks on laudvooder, selle taga leiliruumi õhuga tuulutatav õhuvahe, siis aurutõke ja seejärel soojustus. Aurutõkkeks sobib hästi foolium, mille jätkukohad kuumakindla teibiga tihendatakse. Soojustada tuleks kuumust taluva mineraalvillaga.

Saun elumajas – ettevaatust! Eriti hoolikas tuleb olla siis, kui saun asub elumajas, mitte eraldi hoones. Saunast välja pääsev niiskus võib ohustada kogu maja. Puumajale on niiskus eriti ohtlik.

Haab hea, mänd paha! Leiliruumi laudvooder tehakse lehtpuidust, hästi levinud on haab. Kuumaga männist erituv vaik võib saunas aga paha teha. Kes ikka tahab pärast saunaskäiku juustest vaiku välja lõigata.

Põrand

Vesi leiab iga prao! Põrandate tegemisel tasub eriti hoolikas olla, muidu astub mõni kaalukam saunaline paari aasta pärast põrandast lihtsalt läbi.

Trapp ei tohi olla kõige kõrgem koht! Muide, põrandatrapp hõlbustab ka saunaruumide pesemist – ruumid saab voolikust veega üle uhtuda.

Põrandaplaat ei tohi olla liiga sile. Märg pind läheb libedaks ja saunalist ähvardab oht kukkudes konte murda või tulikuuma kerise vastu libiseda. Asja aitab parandada puust rest. Aga see peab olema korralikult kinnitatud.

Milline peab olema lava, keris, ventilatsioon ja torud/küte, loe portaalist kodus.ee.