Hügieenitarvete säilivusaega on kindlasti oluline jälgida, eriti nende vahendite puhul, mida kasutatakse tupes.Foto: MICHAELA ZOLAKOVA
Nipid
1. mai 2019, 09:08

Lugeja küsib: kas tampoonid ja hügieenisidemed aeguvad?

Pole harv, kui sahtleid koristades tulevad sealt välja ajakirjade vahelt saadud tampoonide ja hügieenisidemete testerid. Teadmata, mis ajast need pärit on, tekib küsimus, kas neid võib veel kasutada? Nõu annab naistearst dr Galina Litter (Naistearst.ee, Veebiregistratuur.ee, Kliinik.ee)

Tavaliselt säilivad tampoonid, hügieenisidemed ja pesukaitsmed viis aastat, kuid see võib tootjati erineda. Sellekohane märge peaks olema pakendil. Hügieenitarvete säilivusaega on kindlasti oluline jälgida, eriti nende vahendite puhul, mida kasutatakse tupes.

Kui kaua need tervislikud on, sõltub ka tampoonide-sidemete hoiustamiskohast, sest paljud hügieenivahendid on valmistatud puuvillast, mis on vastuvõtlik hallitusele ja bakteritele.

Hügieenitarvete säilivusaega võib lühendada:

  • kuumus – näiteks radiaatorite kohal, aknalaual ja mujal päikese käes hoidmine;
  • külm – külmkapp ei sobi hügieenitarvetele ega ka talvel autosse jätmine;
  • liigne niiskus – vannitoa niiskus on bakterite kasvuks ideaalne pinnas.

Levib halb trend

Praegusel ajal kasutavad naised pidevalt tampoone, hügieenisidemeid ja pesukaitsmeid, ka siis, kui neid hädasti vaja ei ole. Liigne pesukaitsmete ja tupetampoonide kasutamine, isegi kui need on uued ja õigesti hoitud, ei ole soovitatav, sest see häirib tupe normaalset mikrofloorat, mida hoiavad happelisena kasulikud piimhappebakterid. Nii võib tekkida tupekuivus.

Intiimpiirkonna hea tervise hoidmiseks tuleks pesta välisgenitaale 1–2 korda ööpäevas apteegi intiimpesugeeli ja jaheda veega ning aluspükse vahetada iga päev. Uriinilekete jaoks on mõeldud spetsiaalsed pesukaitsmed.

Parem karta kui kahetseda

Niisiis ei tohiks isikliku hügieeni eest hoolitsedes kasutada aegunud tooteid, sest need ei täida oma eesmärki ega ole ohutud. Kehtivusaja ületanud tampoonid ja hügieenisidemed võivad põhjustada mitmeid kaebusi, nii tupes kui ka lahklihal. Sellistel juhtudel on arstid leidnud naise tupest ka kile- ja puuvillatükke. Samuti võib vana pesukaitsme liimaine põhjustada allergiat või muid ärritusnähte.

Hea teada! Alles hoitud hügieenivahendeid ei pea aga ära viskama – neid võib kasutada koristus- ja puhastustöödel!