Proovi neid nippe, kui pärishetked kipuvad telefoni taustal mööda libisema.Foto: Chad Madden / Unsplash
Nipid
2. mai 2019, 07:33

Ei saa telefoni käest? 6 tõhusat nippi, kuidas lahti saada nutisõltuvusest

Oleme oma telefonidesse kui naelutatud ja veedame seetõttu üha vähem aega segamatus suhtluses teiste inimestega. Kuidas teha nii, et ekraani vaatamise kõrvalt ka päris elu elaksime, lähedastele otsa vaataksime ja täielikult kohal oleksime? Siin mõned nipid, kuidas telefonnuhtlusest lahti saada.

1. Leidke telefonidele kodus kindel koht

Jäta telefon koju jõudes koridorikapile või laadimispaika – nii ei teki sul kiusatust telefon lihtsalt harjumusest kätte võtta. Kui telefon on läheduses, haarame selle järele kindlasti palju kiiremini – ka telerit vaadates või muu tegevuse vahepeal. Vajadusel võid telefoni kodus muidugi ka kasutada, ära lihtsalt hoia seda endale kogu aeg kättesaadavana.

2. Ära võta telefoni magamistuppa kaasa

Kas ka sinul juhtub, et lähed täiesti väsinuna voodisse, aga teed siis Facebooki korraks lahti ja enne kui arugi saad on juba tunnike möödunud ja sa pole teinud mitte midagi muud kui vaadanud naljakaid kassivideosid? Magamistuba hoia magamiseks ja kui soovid telefoni äratuskellana kasutada, siis säti see teise tuppa või toa kaugemasse nurka, nii ei teki kiusatust seda enne magama jäämist kasutada. Või veel parem – soeta endale vanakooli äratuskell.

3. Pane telefon välja minnes tasku asemel hoopis kotti

Kui oled väljas ja telefon taskus, siis on väga lihtne see lihtsalt kätte võtta ja ennastunustavalt skrollida poejärjekorras, jalutades, lõunat süües. Hoia telefoni kotis, et sellele ei oleks nii lihtne ligi pääseda. Võib paista, et need lühikesed ajahetked, mida oma telefonis veedad pole olulised, aga lõpuks annavad need kokku päris suure hulga väärtuslikku aega. Ka aitab telefoni kotis hoidmine murda seda harjumust, et haarad kohe telefoni järele, kui igavust tunned.

Kiire meelelahutus taskus. Foto: Pexels.com

4. Ära pane telefoni lauale, kui oled sõpradega väljas

On üsna tavaline vaatepilt, et koos sõprade või perega väljas einestades haaravad inimesed ikka oma telefonide järele, et Facebooki kontrollida või Instagrami pilti laadida. Kas see on tõesti olulisem, kui päris aeg päris sõpradega? Hoia telefon kotis ja lihtsalt naudi aega oma lähedastega. Ole kohal!

5. Lülita välja ebaolulised teavitused

Need pidevad teavitused on sõltuvusttekitavad. Oled sa kunagi püüdnud mõnda teavitust ignoreerida? Keeruline, eks? Nii suur kiusatus on lihtsalt haarata telefoni järele ja kontrollida, millega tegu. Selle asemel, et lasta päeva jooksul korduvalt oma tähelepanu kõrvale juhtida, lülita teavitused lihtsalt välja. Sul ei ole vaja koheselt teada iga e-maili sisu, Facebooki uuendust või kommentaari Instagramis, ei ole ju?

6. Mine puhka kuskil, kus puudub telefonilevi

Mine puhkusele, matkale, reisile, kohta, kus levi on kehv või seda polegi. Või lülita mõneks ajaks välja mobiilne andmeside. Alles siis, kui oled alustanud oma telefonist lahti laskmist ja veedad selles vähem aega, hakkad mõistma, kui sõltuv varasemalt olid ja kuidas tegelikult on võimalik hoopis täisväärtuslikumalt elada.

Allikas: Projecthotmess.com