Foto: PantherMedia/Scanpix
Kolumnid
12. oktoober 2020, 15:58

Lugu ilmus esmalt kevadel 2019

NULLKALOREID POLE OLEMAS! Müüt toidust, mille ülesöömine ei tee paksuks... teeb veelgi priskemaks!

Aeg-ajalt kerkib meedias esile pealkirju, milles lubatakse – neid ja neid asju võid vitsutada nii palju, kui soovid, kaal sellest ei tõuse. Tegelikkuses on aga kalorivabade lõunatega samamoodi nagu tasuta toiduga – neid lihtsalt ei eksisteeri. Iga kalor annab energiat, mis kasutamata jäädes ladestub keharasvaks.

On tehtud mitmeid uuringuid, kus nenditakse ilmselget – isegi tervislikuks peetud toidu puhul kehtib energia jäävuse seadus: mida suurem portsjon, seda suurem on oht kaalutõusuks. Seetõttu on ka järeldatud rohkem kui korra, et läänemaailma halvav rasvumistõbi sattus samale ajale, mil portsjonid muutusid hüppeliselt suuremateks. Teiseks rasvumisepideemia põhjuseks peetakse nn tervislikeks peetavate toitude eelistamist. Neis on vastavalt hetkemoele eemaldatud kas rasv või suhkur, aga korvatud see mõne teise, samakalorilise koostisainega. 

Kui kaalujälgijad aastakümme tagasi Eestis tegutsedes juurutasid nn null-punkti toiduained, läksid osad liikmed üsna puhevile. Oli üsna kerge süüa vaid nulliasju – näiteks keedetud kartuleid tomatipastaga, millesse lisatud mõnusaid ürte. Kui aga need nulliringilased tulid rühma kaaluma, siis miinused olid kas pisikesed või praktiliselt olematud. 

Lahja toit on kaalulangetamisel väga hea abiline – ent küsimus on kogustes. Kui rasvavaest lahjat liha süüa mitu portsu, tõuseb saadav kaloraaž liiga kõrgele ka karmima treeningu korral. Toona sööbisid mällu rühmanõustaja sõnad: "Ka hea asjaga liialdamine on ikkagi liialdamine ja kahjulik."

Miks siis ikkagi kipuvad inimesed üle sööma?

Lisaks kõhutäitmisele peab toit pakkuma rahuldust meeltele. Kui suur see vajadus on, sõltub igaühe taustast. Toit on meie kultuuris sageli auhind, kiitus hea töö eest, kokkusaamispunkt. Toidu maitse on meile väga oluline, küsimus pole ju vaid energiahulgas.

Toiduga kaasnevatest emotsioonidest – maitse, kuuluvus, rahuldus – sõltub küllastumise teke, rahuolu saamine, mis suunab ajju signaali: nüüd aitab! Me võime kinni pista terve vaagnatäie riisivahvleid, nii et kõht valutab, ent kuna küllastumine jääb saamata, hakkavad meie meeled peatselt uuesti midagi "head" otsima. Isegi kui see hea on midagi analoogiliselt vähekalorilist, näiteks lillakapsaõisikud, küünib kalorite kogunumber juba üsna kõrgele. 

Portsjonite suurus on aastate jooksul hüppeliselt suurenenud. Võtke kasvõi võrdluseks vanaema serviisi praetaldrik ja  kõrvutage seda kapis olevatega. Tänapäeval meenutavad taldrikud juba liudasid. Sarnaselt on suurenenud tassid ja pokaalid. Hiljuti tehtud uuringu kohaselt on tänapäeval keskmine punase veini klaas kolm korda suurem kui sajanditagune. 

Küllastumissignaali teket võivad pärssida eri põhjused, näiteks on oma roll stressil. Igaüks reageerib sellele erinevalt – keda paneb mure sööma, kellelt röövib viimasegi isu. 

Küllastumisignaalidega mängivad ohtlikku peitust ka suhkruasendajaid sisaldavad toidud ja joogid. Nimelt pärsib uuringute kohaselt aspartaam küllastumissignaalide jõudmist ajju. Tulemuseks on ülesöömine, kuna aju käsib kehal uuesti midagi maitsvat leida. 

Söömine on asi, mida ei saa maha jätta, kuna me vajame igapäevaseks eluks energiat pidevalt juurde. Toitu on vaja, et ainevahetust käigus hoida ja end hästi tunda. Seetõttu ei saa kunagi söömist maha jätta. Küll aga saab sellesse suhtuda teadlikult. Tuleb meeles pidada, et toitumine on väga individuaalne ja pole lahendusi, mis sobiksid kõigile.

Kuidas siis ikkagi lahjalt toituda?

Vali toiduained, mis on olemuselt kõhtutäitvad, aga madala kalorsusega. 

Ära unusta valguallikat, olgu see siis taimne või loomne. Lõika lihal serveerimisel ära rasvasem osa – ta on maitseloojana oma töö juba teinud. 

Maitse on põhiline! Lahja ja tervislik toit EI TOHI olla nigela maitsega!

Hoia portsjonid kontrolli all. Nipp – söö leivataldrikult! Kui sa ei suuda saada küllastust juurde võtmata, siis tee endaga kokkulepe – võtad vaid korra ja ühe lusikatäie.

Eelista toite, milles on ohtralt kiudaineid. Söö võimalusel palju toortoitu või kuumtöötle toiduaineid väga põgusalt.